Kulinaria

0 11
Kłosuj Komentuj Ulubione

Królewskie chałwowe kluseczki

Przepyszne kluseczki to danie, krótego przepis każda gospodyni zna doskonale! Podajemy je zwykle w towarzyszystwie aksamitnego sosu i sztuki mięsa. Dziś jednak, polecamy je w nieco słodszym wydaniu, które przypadnie do gustu każdemu!

Królewskie chałwowe kluseczki z żurawiną, słonym sosem karmellovym z orzeszkami ziemnymi i sosem czekoladowym

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 100 g chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel
  • 1 jajko
  • ⅓ szklanki drobnego cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • garść posiekanej suszonej żurawiny
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 1 czekolada Karmellove E.Wedel
  • 1 czekolada gorzka E.Wedel
  • ok. 16 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • porządna szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 25 minut

Przygotowanie:

Krok 1: Twaróg zmielić lub dokładnie rozgnieść razem z chałwą Królewską o smaku waniliowym E.Wedel. Dodać jajko, cukier, ziarna wanilii i dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać żurawinę. Powstałą masę wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Na wierzch przesiać mąkę (im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej), zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę. Z ciasta uformować wałeczek, lekko go rozpłaszczyć, a następnie pokroić ukośnie na kawałki. Wrzucać na lekko posolony wrzątek i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową.

Krok 2: Sos słony karmel

Roztopić tabliczkę czekolady Karmellove E.Wedel w kąpieli wodnej. Dolewać stopniowo po łyżce mleka do uzyskania pożądanej konsystencji, dodać porządną szczyptę soli. Po zdjęciu z palnika do masy wmieszać masło.

Krok 3: Sos czekoladowy

Roztopić tabliczkę czekolady gorzkiej E.Wedel w kąpieli wodnej. Dolewać stopniowo, po łyżce mleka do uzyskania pożądanej konsystencji. Po zdjęciu z palnika do masy wmieszać masło.