Kulinaria

1 5
Kłosuj Komentuj Ulubione

Kluchy na pyrach

"Kluchy na pyrach z kiszoną kapustą i skwarkami" - tak się mówi w okolicach Gniezna, natomiast w samym Poznaniu są to "szare kluchy z kiszoną kapustą i skwarkami". Jak na poznańskie pyry przystało, są to kluchy przygotowane z pyr, podawane z ugotowaną kapustą kiszoną i skwarkami lub z pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulą. Dawniej ludzie na wsi wielkopolskiej  jadali bardzo skromnie, mięso było podawane w bardziej zamożnych domach, dlatego pyry i kapusta były bardzo ważnym elementem w jadłospisie chłopskim. Posiłek ten uważany był jako danie dla biedoty, podawany w wiejskich chałupach dla chłopów i ich rodzin.

Natomiast dziś jest podawany w najlepszych poznańskich i wielkopolskich restauracjach jako rarytas. Podajemy ten przysmak i my, członkinie Stowarzyszenia Kół Gospodyń Wiejskich "Kanwa" w Orchowie, na różnego rodzaju festynach, konkursach, kiermaszach, dożynkach. Jest to bardzo popularne danie w naszej gminie Orchowo, cieszące się ogromną popularnością.

KLUCHY NA PYRACH

Składniki:

  • 2,5 kg pyr (ziemniaków)
  • po 250 dkg mąki: wrocławskiej, żytniej, ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • smalec
  • 1 cebula

Wykonanie:

Pyry obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach, odciskamy przez gazę, wkładamy do miski. Dodajemy resztę składników (mąka wymieszana, jaja, sól, pieprz). Wyrobić na jednolitą masę średnio gęstą. W dużym garnku zagotować wodę, osolić, gdy woda się zagotuje, kłaść łyżką kluchy z pokrywki. Aby kluchy były idealne, należy sprawdzić kładąc jedną na gotującą wodę i patrzeć czy się nie rozpływa. Jeżeli wypłynie to znaczy, że mąki jest dość i można dalej robić kluchy, jeżeli się rozpłynie to znaczy, że musimy dodać mąki do ciasta. Kluchy gotujemy 10 minut, odcedzamy na durszlaku, przelewając letnią wodą. Zabieramy się za gotowanie kapusty.

Składniki:

  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • smalec
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Kapustę odciskamy z soku, kroimy, wkładamy do garnka. Dodajemy roztopiony smalec, przyprawy, podlewamy małą ilością wody, mieszamy i gotujemy do miękkości. Na koniec gotowania doprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem. Kluchy i kapusta są gotowe, zabieramy się za skwarki. Po kawałku boczku i słoniny, kroimy w średnią kostkę. Dajemy na patelnię i smażymy, mieszając aż się pięknie zarumienią.

Nakładamy na talerz kluchy, kapustę i wszystko okraszamy skwarkami.

Przepis przygotowało: Stowarzyszenie Kół Gospodyń Wiejskich "Kanwa", woj. wielkopolskie

Redakcja mojaWieś.pl ..

Gabriela L. z Koło Gospodyń Wiejskich Wieszkowianki -Wieszki

Gratulacje,nasze KGW Wieszki gm.Nakło n/Not.również serwuje - kluchy z kapustą - potrawa ta jest b.popularna na naszym stoisku.Pozdrawwiamy

0

16 wrz 2018, 23:51:00

Przeczytaj również

0 0
0 0

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij