Aktualności

1 4
Kłosuj Komentuj Ulubione

Karnawałowe smakołyki!

Wraz z Sylwestrem pożegnaliśmy stary rok i przywitaliśmy nowy! A to oznacza, że rozpoczął się wesoły okres karnawału, a z nim spotkania i biesiady w gronie rodziny i przyjaciół. Podczas takich spotkań nie może zabraknąć słodkich i słonych przekąsek. Sprawdźcie, co Dr. Oetker poleca zaserwować!

Parówki w cieście

Składniki:

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mleko, jajko i masło i całość zagnieć na jednolite ciasto. Odstaw na ok. 1 h do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3 mm. Potnij na paski o szerokości ok. 2,5 cm i owiń nimi parówki. Układaj na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Zawinięte parówki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika. Piecz do zarumienienia ciasta.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 20 min.

Pizzerinki

Składniki:

Ciasto:

Sos:

  • 1 szt. cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Obłożenie:

  • 120 g sera Gouda, tłustego (startego)
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier, ciepłą wodę i oliwę. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Zagniecione ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.

Sos:

Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni na oliwie, dodaj pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i cukier. Duś na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu odparowania soku. Odstaw do przestudzenia.

Formowanie:

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, utwórz gruby wałek i podziel go na 8 równych porcji. Z każdej uformuj kulę i rozwałkuj ją na cienki placek. Placki układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek nakładaj sos, a następnie plasterki pomidorków koktajlowych. Na końcu posyp startym żółtym serem, a boki ciasta posmaruj oliwą.

Pieczenie:

Blachę wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 200°C

Piekarnik elektryczny: 200°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 20 - 25 min.

Drożdżowe ślimaki z szynką i oliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g śmietany 18% tł.
  • 120 g masła (rozpuszczonego i ostudzonego)

Nadzienie:

  • 8 - 10 szt. czarnych oliwek
  • 30 g suszonych pomidorów
  • 100 g ketchupu
  • 100 g sera Gouda, tłustego (startego na małych oczkach)
  • 10 plastrów szynki

Sposób przygotowania:

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Do suchych składników dodaj śmietanę i masło. Wszystko zagnieć na gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości.

Przygotowanie nadzienia:

Oliwki pokrój na plasterki, a pomidory na paski. Ciasto rozwałkuj na ok. 1/2 cm, na kształt prostokąta i posmaruj ketchupem. Na cieście rozłóż starty ser, plastry szynki, równomiernie rozłóż oliwki i suszone pomidory. Całość zwiń jak roladę, delikatnie dociskając i zlep dobrze oba końce. Za pomocą ostrego noża, pokrój na plastry o grubości ok. 2 cm.

Pieczenie:

Ślimaczki układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 25 min.

Cynamonowy chlebek z jabłkami

Składniki:

Ciasto:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Masło roztopić i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać jajka i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać ostudzone masło. Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je na stolnicę, posypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać długie pasy o szerokości ok. 5-6 cm. Każdy pas pociąć na paski o długości ok. 10-15 cm. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki. Na środek każdego paska nakładać łyżeczkę cynamonu wymieszanego z cukrem i cukrem wanilinowym oraz kawałek jabłka.

Paski składać na pół i układać pionowo w wyłożonej papierem do pieczenia foremce keksowej o wym. 10 x 25 cm. Można dodatkowo między plastry ciasta wkładać kawałki jabłka. Odstawić do wyrośnięcia.

Pieczenie:

Formę z chlebkiem wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 30 - 35 min.

Rogaliki z serem na maślance

Składniki:

Ciasto:

Nadzienie:

Do smarowania:

  • 1 szt. jajka
  • 3 łyżki wody

Do dekoracji:

  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól. Maślankę wymieszaj z ciepłą wodą i jajkiem, dodaj do suchych składników. Wszystko razem dokładnie wyrób, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h, tak aby ciasto do podwoiło swoją objętość.2

Nadzienie: Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym.

Formowanie:

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, lekko zagnieć i podziel na 2 części. Każdą część rozwałkuj na okrąg o grubości ok. 5 mm. Następnie okrąg przekrój na 4 części, a każdą z części podziel jeszcze na 3 trójkąty.

U podstawy każdego trójkąta nałóż łyżeczką porcję masy serowej i zwiń w kierunku od podstawy do wierzchołka tak, by koniec wierzchołka trójkąta znalazł się pod spodem rogalika.

Pieczenie:

Gotowe rogaliki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw jeszcze na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie każdy rogalik posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą. Wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 15 min.

Dekorowanie: Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Smasznego! :)

Redakcja mojaWieś.pl ..

Maria Z. z Koło Gospodyń Wiejskich w Santoku

Bardzo apetyczne przekąski, warto spróbować. Pozdrawiam Redakcję.

1

28 sty 2019, 11:37:16

Przeczytaj również

Pożegnanie trzecich klas Gimnazjum i ósmych Sz.Podstawowych

„Nauka nie ma żadnej ojczyzny gdyż wiedza ludzka obejmuje cały świat” Ludwik Pasteur Reforma struktury szkolnictwa realizowana została w Polsce od 1 września 1999r.doprowadziła po trzech latach do przekształcenia obowiązującego od 1968roku dwustopniowego systemu szkolnictwa w strukturę trzystopniową. W wyniku reformy okres nauki w szkole podstawowej został skrócony z 8 do 6 klas. Następnym etapem edukacji młodzieży stały się obowiązkowe 3 –letnie gimnazja. Reforma wygasania klas gimnazjalnych rozpoczęła się w roku szkolnym 2017/2018 i w tym roku 2018/2019 ostatni rocznik klas trzecich opuścił szkolne mury. Z dniem 1 września 2019 w ustroju szkolnym przestaną istnieć gimnazja. W tym roku szkolnym 2018/2019 opuszcza także szkolne mury młodzież klas ósmych otwierając tym samym zmiany w strukturach szkolnictwa. 18 czerwca br. w Szkole Podstawowej w Pisarzowicach pożegnaliśmy ostatni rocznik trzecich klas gimnazjum. Wydarzenie historyczne. Na uroczystość wręczenia świadectw absolwenta Dyrekcja, Grono Pedagogiczne oraz uczniowie klasy III a,b,c, gimnazjum zaprosili gości, przedstawicieli organizacji społecznych działających w naszej miejscowości. Na tej jakże doniosłej- historycznej akademii obecny był wiceburmistrz Gminy Wilamowice Stanisław Gawlik, gość honorowy p.Halina Fajfer pierwsza dyrektor Gimnazjum oraz pan Stanisław Peszel, ks.proboszcz Janusz Gacek, Kierownik Zakładu Obsługi Szkół i Przedszkoli Gminy Wilamowice pani Bożena Sobocińska, Radni z naszej miejscowości, rodzice wyróżnionej młodzieży, grono pedagogiczne i młodzież- główni bohaterowie. Po oficjalnej części wręczeniu świadectw, nagród, młodzieży były podziękowania dla dyrekcji, wychowawców, nauczycieli, pracowników administracji. Następnie młodzież zakończyła, rozbawiając „do łez” obecnych, wspaniałym przedstawieniem-powtórki z lekcji, gdzie w słowa młodych aktorów wstawiane były zręcznie teksty utworów muzycznych. Młodzież gimnazjalna opuściła szkolne mury z przesłaniem „szerokiej drogi do gwiazd”. Czytaj dalej

0 1
1 7

Jak papryka, to tylko z zagłębia Przytyckiego

Sprawdza się jako świeży dodatek do sałatek, kanapek, a także potraw gotowanych czy smażonych, jest również pyszna w postaci przetworów na zimę, z dodatkiem buraków czy cebuli. To smaczne warzywo coraz częściej gości na naszych stołach. Równie chętnie zaczynamy je też uprawiać. Czy to się jednak opłaca? Co, gdzie i kiedy ? Chociaż w Europie jest znana już od XVI w., to do tej pory kojarzyła się nam głównie z Węgrami. Dopiero 30 lat temu rozpoczęto w Polsce uprawę tego bardzo smacznego i wartościowego warzywa. Centrum produkcji papryki w Polsce znajduje się w gminach Przytyk , Potworów, Klwów i Stara Błotnica, choć wszystko swój początek miało w gminie Przytyk. A pierwszym producentem papryki był Antoni Kwietniewski z miejscowości Wola Wrzeszczowska tym samym przyczynił się do powstania zagłębia paprykowego w wyżej wymienionych gminach. Pamięci Antoniego Kwietniewskiego Zrzeszeni Producentów Papryki ufundowało tablicę pamięci w gminie Prztyk. Zarówno w Przytyku jak i w odległych o około 40 km miejscowości znajduje się zagłębie papryki. Jest to region w którym produkuje się najwięcej warzyw pod osłonami. Papryka z tych rejonów eksportowana jest na rynki Europy Środkowo Wschodniej, Zachodniej i Północnej. Producenci papryki, pod osłonami uprawiają również fasolkę szparagową, kapustę pekinkę czy też cukinię. Dzięki swojej ciężkiej pracy wykonali duży skok w zakresie technologii produkcji pod osłonami. Własnymi nakładami finansowymi i ciężką pracą doprowadzili do zbudowania największego rejonu w Polsce produkującego warzywa pod osłonami, a szczególnie papryki. Papryka z zagłębia Przytyckiego nie ma sobie równych. To gwarancja doskonałej jakości i niepowtarzalnego smaku. Ogromne koszty, śmieszne zyski Produkcja papryki to długi proces, a także ogromny nakład finansowy, związany z zakupem nasion, wyprodukowaniem sadzonek, zakupem środków ochrony roślin. Już bardzo wczesną wiosną, w lutym czy marcu, zaczynają się pierwsze prace, których rezultaty widać dopiero w sierpniu. Jest to dla producentów ogromy wysiłek finansowy. Produkcja musi być bardzo dobrze zorganizowana, co gwarantuje warzywom najwyższą jakość, pomimo której większość rolników martwi się jednak o zbyt. Producenci tłumaczą, że z roku na rok koszty związane z uprawą papryki rosną. Ciągłe podwyżki energii, nawozów, czy samych foli nie są adekwatne do ceny za jaka sprzedają swój towar. Ceny w skupach przyprawiają o dreszcze. Za kilogram papryki drugiego gatunku rolnik przed laty otrzymywał 2,5 zł. Dzisiaj za kilogram warzyw pierwszego gatunku nie dostanie 2 zł. Ogromne są również koszty uprawy. Jeden tunel, gdzie dojrzewa papryka, to koszt około 5000-6000 tysięcy złoty. Taka folia rozłożona na specjalnej konstrukcji powinna wystarczyć na co najmniej 4 lata, ale często w jednym sezonie trzeba ich założyć więcej. Nawałnice, burze, silny wiatr potrafią w kilka chwil zniszczy tunel i porwać folię, która nie nadaje się do do ponownego założeni. A bywają lata gdzie zniszczonych zostaje kilka tuneli razem z konstrukcją. Często dzieje się też tak, że importowana papryka jest oferowana po niższych cenach, dużo niższych niż koszty produkcji rodzimych przedsiębiorców. Kazimierz Szubiński Czytaj dalej

0 1
0 0
0 0

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij