Kulinaria

0 5
Kłosuj Komentuj Ulubione

Karmuszka

Kuchnia warmińsko- mazurska to kompozycja kuchni polskiej, niemieckiej a nawet kresowej. Różnorodność ta wiąże się z historią regionu , a mianowicie ze zmianami terytorialnymi, migracją i przenikaniem się wielu kultur. Potrawy nie są wyszukane .Przed wojną na Warmii i Mazurach potrawy przyrządzano z plonów pól, z tego co zaoferować mogły jeziora i lasy. Dania były sycące i tłuste, jednak chodziło o to, aby dobrze się najeść i mieć siłę do pracy w polu. Obecnie także dominuje prostota w doborze składników. Potrawy opierają się o składniki takie jak: mąka, ziemniaki, jaja, a także grzyby, mięsa i ryby, których na Mazurach nie brakuje. W kuchni Warmii i Mazur znaleźć możemy niemieckie kluski i kiełbasy, polskie zupy np. barszcz oraz dania typowo litewskie z ziemniaków, pierogi a także ryby wędzone i zupy z ryb złowionych w mazurskich jeziorach.

Karmuszka to warmińsko - mazurska zupa gulaszowa o słodko - kwaśnym smaku. Jest połączeniem dwóch kuchni: polskiej - w postaci tradycyjnego wywaru rosołowego, domowej śmietany i ziół oraz kuchni niemieckiej - dzięki obecności  fasoli, kapusty i mięsa.

KARMUSZKA

Składniki:

  • 50-60 dag mięsa gulaszowego (np. łopatka, szynka)
  • 20 dag białej fasoli Jaś
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kapusty białe
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • kawałek selera
  • 2 duże cebule
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżeczki mąki
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • smalec do smażenia

Wykonanie:

Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy do czasu aż będzie miękka i pozostawiamy w wywarze. Mięso kroimy w  większą kostkę, obtaczamy lekko w mące i obsmażamy na smalcu aż się zarumieni. Boczek i cebulkę kroimy w  kostkę i również smażymy na tłuszczu . Kapustę , marchew, pietruszkę i seler kroimy w słupki bądź w kostkę. Mięso wraz z tłuszczem ze smażenia, boczek  z cebulą oraz warzywa wrzucamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym . Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Potrawę zalewamy wrzątkiem i dusimy tak długo, aż mięso będzie kruche. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, fasolę wraz z wywarem , w którym się gotowała oraz cukier do smaku. Zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy. Gęstość potrawy dostosowujemy do swoich upodobań. Potrawę posypujemy posiekana natką pietruszki. Podajemy z chlebkiem.

Przepis przygotowało: Koło Gospodyń Wiejskich w Sampławie, woj. warmińsko-mazurskie

Redakcja mojaWieś.pl ..

Przeczytaj również

0 0
0 0

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij