Kulinaria

0 5
Kłosuj Komentuj Ulubione

Karmuszka

Kuchnia warmińsko- mazurska to kompozycja kuchni polskiej, niemieckiej a nawet kresowej. Różnorodność ta wiąże się z historią regionu , a mianowicie ze zmianami terytorialnymi, migracją i przenikaniem się wielu kultur. Potrawy nie są wyszukane .Przed wojną na Warmii i Mazurach potrawy przyrządzano z plonów pól, z tego co zaoferować mogły jeziora i lasy. Dania były sycące i tłuste, jednak chodziło o to, aby dobrze się najeść i mieć siłę do pracy w polu. Obecnie także dominuje prostota w doborze składników. Potrawy opierają się o składniki takie jak: mąka, ziemniaki, jaja, a także grzyby, mięsa i ryby, których na Mazurach nie brakuje. W kuchni Warmii i Mazur znaleźć możemy niemieckie kluski i kiełbasy, polskie zupy np. barszcz oraz dania typowo litewskie z ziemniaków, pierogi a także ryby wędzone i zupy z ryb złowionych w mazurskich jeziorach.

Karmuszka to warmińsko - mazurska zupa gulaszowa o słodko - kwaśnym smaku. Jest połączeniem dwóch kuchni: polskiej - w postaci tradycyjnego wywaru rosołowego, domowej śmietany i ziół oraz kuchni niemieckiej - dzięki obecności  fasoli, kapusty i mięsa.

KARMUSZKA

Składniki:

  • 50-60 dag mięsa gulaszowego (np. łopatka, szynka)
  • 20 dag białej fasoli Jaś
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kapusty białe
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • kawałek selera
  • 2 duże cebule
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżeczki mąki
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • smalec do smażenia

Wykonanie:

Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy do czasu aż będzie miękka i pozostawiamy w wywarze. Mięso kroimy w  większą kostkę, obtaczamy lekko w mące i obsmażamy na smalcu aż się zarumieni. Boczek i cebulkę kroimy w  kostkę i również smażymy na tłuszczu . Kapustę , marchew, pietruszkę i seler kroimy w słupki bądź w kostkę. Mięso wraz z tłuszczem ze smażenia, boczek  z cebulą oraz warzywa wrzucamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym . Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Potrawę zalewamy wrzątkiem i dusimy tak długo, aż mięso będzie kruche. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, fasolę wraz z wywarem , w którym się gotowała oraz cukier do smaku. Zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy. Gęstość potrawy dostosowujemy do swoich upodobań. Potrawę posypujemy posiekana natką pietruszki. Podajemy z chlebkiem.

Przepis przygotowało: Koło Gospodyń Wiejskich w Sampławie, woj. warmińsko-mazurskie

Redakcja mojaWieś.pl ..

Przeczytaj również

11.11.2018r. - tak świętowało Otorowo

100 rocznica Odzyskania Niepodległości „Jeszcze Polska nie zginęła,     dopóki kochamy”   W uroczystość 100 rocznicy Odzyskania Niepodległości w dniu 11 listopada 2018r. o 11.30 w kościele parafialnym w Otorowoie (woj. wielkopolskie) została odprawiona Msza Św. w intencji Ojczyzny, w której udział wzięli kombatanci, strażacy, poczty sztandarowe oraz parafianie. Po Mszy Św. udaliśmy się pod pomnik pomordowanych, gdzie został uroczyście odśpiewany Hymn Polski, delegacje w tym także przedstawicielki z KGW złożyły kwiaty i wspólnie odśpiewaliśmy „Rotę”. Po uroczystości Panie z Koła Gospodyń Wiejskich zaprosiły gości na kawę oraz przygotowany przez nie poczęstunek. Zwieńczeniem uroczystości była, przygotowana przez siostry urszulanki wraz z dziećmi i młodzieżą, wieczornica patriotyczną pt.: „Jeszcze Polska nie zginęła, dopóki kochamy”. Społeczność lokalna zgromadziła się, aby wspólnie świętować. Podczas wieczornicy wybrzmiały teksty polskich poetów i fragmenty odczytów, które na temat Polski wygłosiła św. Urszula Ledóchowska. Nie zabrakło również  wspólnego śpiewania. Wybrzmiały utwory m.in. „Rota”, „Serce w plecaku”, „Legiony”, „Piechota”, „Pierwsza brygada”, „Wojenko, wojenko”, „Przybyli ułani pod okienko” i wiele innych. Na zakończenie każdy uczestnik Wieczornicy otrzymał biało-czerwone serduszko z cytatem św. Urszuli  oraz książeczkę "Jeszcze Polska nie zginęła, dopóki kochamy". Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij