Kandyzowany Topinambur
Dyplom i nagroda za KANDYZOWANY TOPINAMBUR w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionu organizowany przez ŚODR w Modliszewicach Tokarnia 2022. W malowniczej scenerii Parku Etnograficznego w Tokarni odbył się finał wojewódzki XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Wyłoniono najlepsze regionalne i tradycyjne produkty żywnościowe, które mają szansę stać się wizytówką województwa świętokrzyskiego. Do udziału w konkursie zgłoszono 35 produktów. W ich identyfikacji pomagały doradczynie z działu Rozwoju Obszarów Wiejskich ŚODR Modliszewice. Produkty oceniała ośmioosobowa komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej - prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, organizatora krajowego konkursu. Komisja, jak co roku brała pod uwagę tradycyjną recepturę i surowiec, smakowitość oraz to, czy produkt ma szanse zaistnieć wśród konsumentów, a dokładniej mówiąc - jaka jest forma prawna zgłaszającego produkt. Konkursowi towarzyszył Jarmark Świętokrzyskie Smaki z żywnością lokalną oraz liczne stoiska z rękodziełem. Były także występy zespołów ludowych. Swoje stoiska informacyjno-doradcze prezentowały: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa - Oddział Terenowy w Kielcach, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego Oddział Świętokrzyski, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Powiatowy Urząd Pracy w Kielcach.