Aktualności

2 7
Kłosuj Komentuj Ulubione

Jak poradzić sobie z poświątecznymi problemami trawiennymi?

Święta to szczególny okres, w którym często ulegamy pokusie i pozwalamy sobie na znacznie więcej. Bóle brzucha, zgaga i wzdęcia mogą jednak skutecznie popsuć nam świąteczną atmosferę. A nie trudno o nie po godzinach spędzonych za suto zastawionym stołem.

Tylko nieliczni potrafią oprzeć się świątecznym przysmakom i zachować umiar, dlatego warto poznać parę sposobów jak zapobiec bólom brzucha i niestrawności. Oto kilka z nich:

  • Po pierwsze nie siadaj do wigilijnej kolacji z pustym żołądkiem. Głodny i zachęcony świątecznymi zapachami zjesz dużo i w krótkim czasie, co z pewnością poskutkuje niestrawnością.
  • Więcej majeranku i kminku. To przyprawy, które dodane do pieczonych mięs czy kapusty nie tylko poprawiają ich smak, ale mają też zbawienny wpływ na trawienie. Pomagają również na zgagę i wzdęcia.
  • Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Do posiłku nie pij też gazowanych, wzdymających napojów.  Wybierz kompot z suszu lub ziołową herbatę. Ciepły kompot z suszu reguluje trawienie i pracę jelit. Gorąca herbata rozgrzewa i pobudza żołądek do działania, wspomaga trawienie tłuszczów.
  • Skorzystaj z pomocy ziół.  Zaraz po jedzeniu wypij napar z rumianku, dzikiej róży lub mięty. Jeśli nawet kilka godzin po uczcie czujesz się źle i masz objawy niestrawności: zgagę, odbijanie, nudności - warto sięgnąć po napar z dziurawca.
  • Sięgnij po siemię lniane. Zawiera ono pektyny i śluzy, które regenerują śluzówkę żołądka i jelit. Ich osłaniające działanie wspomaga prawidłową pracę jelit.
    Dwie łyżki siemienia zalej szklanką wody, a następnie powoli gotuj przez 15 minut. Po przestudzeniu i odcedzeniu powstały kleik jest gotowy do spożycia. Należy pić po pół szklanki 2 razy dziennie.
  • Nie broń się przed spacerem. Po obfitym posiłku warto się wyprostować i poruszać. To poprawi perystaltykę jelit i przyspieszy trawienie. Przestajemy też naciskać na wypełniony po brzegi żołądek. Już kilka minut marszu przyniesie ulgę przeciążonemu żołądkowi i sprawi, że poczujesz się znacznie lepiej.

Pomoc z apteki.  Ratunkiem dla przeciążonego żołądka może też być Karczoch Ekovital, który zawiera bardzo wysoką dawkę ekstraktu z karczocha oraz składników takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Jednym z licznych działań karczocha jest wspomaganie trawienia. Dzięki zawartej w nim cynarynie karczoch znacząco wpływa na funkcjonowanie wątroby i pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową. Obecna w nim inulina działa podobnie do błonnika – pod wpływem wody pęcznieje w żołądku, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci.


Kolejna propozycja to preparat Hepasylin Ekovital wspomaga funkcjonowanie wątroby i całego układu pokarmowego. Jeden z jego składników – ostropest jest naturalnym środkiem odwracającym skutki spożywania alkoholu, a mięta pieprzowa zwiększa ilość soków żołądkowych, co ułatwia trawienie.  Mniszek lekarski wspomaga pracę wątroby i nerek.

Produkty wspomagające pracę jelit i wątrobę, a tym samym ułatwiającym trawienie znajdziesz TUTAJ.
 

Redakcja mojeKGW.pl ..

Maria J. z Koło Gospodyń Wiejskich Biały Kościół

Najważniejsze ,aby''zachować umiar''w jedzeniu i również w piciu !

1

27 gru 2017, 20:59:51

Paulina B.

Święte słowa Pani Mario! Mało kto ma jednak na tyle silną wolę - szczególnie w święta ;-)

1

28 gru 2017, 14:13:15

Przeczytaj również

Lokalną historię tworzą ludzie z pasją

Każde Koło Gospodyń Wiejskich ma swoją historię, a historię tworzą ludzie-pasjonaci, którzy poświęcają swój czas, energię, a często i własne środki finansowe. Nie bacząc na przeszkody rysują kolejne rozdziały w historii naszej miejscowości. Oto kilka pasjonatek, które całym sercem oddane są działalności w Kole Gospodyń. Pani Stasia Radoń- wieloletnia przewodnicząca Koła Gospodyń w  Siedlcu, inicjatorka wielu przedsięwzięć, a szczególnie uruchomienia  przedszkola dla dzieci wiejskich. Organizowała liczne kursy doskonalące dla mieszkańców wsi.Pasjonatka folkloru, śpiewu, tańca i muzyki.  Pani Krysia Cagiel - długoletnia członkini Koła Gospodyń, reprezentuje Siedlec na prawie wszystkich konkursach śpiewaczych. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki. Pięknie haftuje, a Jej dzieła stanowią dekoracje  na wielu wystawach. Pani Danusia Maciuszek- obecna przewodniczaca Koła Gospodyń. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Danusia Niemiec- wieloletni kierownik zespołu folklorystycznego Siedlecanie, pasjonatka folkloru i tradycji,dusza artystyczna, inicjatorka założenia Izby Regionalnej, inicjatorka Biesiad Agroturystycznych, organizatorka wielu konkursów, wernisaży i wystaw regionalnych, dzięki Jej zaangażowaniu potrawa regionalna stała się produktem certyfikowanym, a o Kole Gospodyń w Siedlcu usłyszano w całej Polsce i za granicą. Nigdy nie szczędzi czasu ani energii, aby w dobrym stylu i na wysokim poziomie promować naszą Małą Ojczyznę. Pani Helenka Szymańska -pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Basia Rybka- wieloletni skarbnik koła-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Jadzia Chudecka,pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Krysia Pilch-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Helenka Styczeń- pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pasjonatów jet duuuuuuuuużo więcej, ale na razie zostały przedstawione panie z długoletnim stażem i wieloma sukcesami na koncie. Czytaj dalej

0 1
0 1
0 0

Bez pasji jesteśmy skazani na przeciętność

Panie z Koła Gospodyń w Siedlcu łączy wiele pasji. Przez wiele lat zadziwiają aktywnością, inwencją twórczą, pracą społeczną na rzecz środowiska oraz działaniami skierowanymi na ocalenie od zapomnienia tego co piękne i wartościowe. Dzięki gospodyniom działo i dzieje się dużo dobrego w Siedlcu, który swoją historią sięga 1367 roku. To w Siedlcu - miejscowości nazywanej Artystyczną Doliną Raby panie z Koła Gospodyń od ponad pół wieku tworzą niepowtarzalny klimat w  podtrzymywaniu tradycji i budowaniu tożsamości regionalnej środowiska. Właściwe działania Koła Gospodyń Wiejskich pozwalają młodzieży czerpać dobre wzorce i doceniać dorobek kulturowy swoich matek i babć, szanować poprzednie pokolenia, dzięki którym rozkwitła wieś i dzisiaj stanowi matecznik tradycji i  kultury. Mimo że na przestrzeni lat zmieniały się potrzeby i kierunki działania, nigdy nie zmienił się cel oraz wartości, którymi kieruje się organizacja. Koło szczególnie pielęgnuje dziedzictwo kulturowe regionu poprzez kultywowanie folkloru i sztuki ludowej, śpiew, tradycyjne obrzędy oraz kuchnię regionalną. W kole działają trzy pokolenia pań, które pielęgnują i  zachowują od zapomnienia dawne tradycje i zwyczaje, a kultura ludowa stanowi dla nich dużą wartość. Wielkim zaszczytem dla koła jest noszenie krakowskiego ludowego stroju regionalnego, w którym gospodynie mogą prezentować swój region na różnego rodzaju konkursach, festiwalach, wystawach, biesiadach  i spotkaniach integracyjnych. Działalność koła od 1987 r. jest starannie dokumentowana w kronikach. Czytaj dalej

0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij