Aktualności

2 7
Kłosuj Komentuj Ulubione

Jak poradzić sobie z poświątecznymi problemami trawiennymi?

Święta to szczególny okres, w którym często ulegamy pokusie i pozwalamy sobie na znacznie więcej. Bóle brzucha, zgaga i wzdęcia mogą jednak skutecznie popsuć nam świąteczną atmosferę. A nie trudno o nie po godzinach spędzonych za suto zastawionym stołem.

Tylko nieliczni potrafią oprzeć się świątecznym przysmakom i zachować umiar, dlatego warto poznać parę sposobów jak zapobiec bólom brzucha i niestrawności. Oto kilka z nich:

  • Po pierwsze nie siadaj do wigilijnej kolacji z pustym żołądkiem. Głodny i zachęcony świątecznymi zapachami zjesz dużo i w krótkim czasie, co z pewnością poskutkuje niestrawnością.
  • Więcej majeranku i kminku. To przyprawy, które dodane do pieczonych mięs czy kapusty nie tylko poprawiają ich smak, ale mają też zbawienny wpływ na trawienie. Pomagają również na zgagę i wzdęcia.
  • Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Do posiłku nie pij też gazowanych, wzdymających napojów.  Wybierz kompot z suszu lub ziołową herbatę. Ciepły kompot z suszu reguluje trawienie i pracę jelit. Gorąca herbata rozgrzewa i pobudza żołądek do działania, wspomaga trawienie tłuszczów.
  • Skorzystaj z pomocy ziół.  Zaraz po jedzeniu wypij napar z rumianku, dzikiej róży lub mięty. Jeśli nawet kilka godzin po uczcie czujesz się źle i masz objawy niestrawności: zgagę, odbijanie, nudności - warto sięgnąć po napar z dziurawca.
  • Sięgnij po siemię lniane. Zawiera ono pektyny i śluzy, które regenerują śluzówkę żołądka i jelit. Ich osłaniające działanie wspomaga prawidłową pracę jelit.
    Dwie łyżki siemienia zalej szklanką wody, a następnie powoli gotuj przez 15 minut. Po przestudzeniu i odcedzeniu powstały kleik jest gotowy do spożycia. Należy pić po pół szklanki 2 razy dziennie.
  • Nie broń się przed spacerem. Po obfitym posiłku warto się wyprostować i poruszać. To poprawi perystaltykę jelit i przyspieszy trawienie. Przestajemy też naciskać na wypełniony po brzegi żołądek. Już kilka minut marszu przyniesie ulgę przeciążonemu żołądkowi i sprawi, że poczujesz się znacznie lepiej.

Pomoc z apteki.  Ratunkiem dla przeciążonego żołądka może też być Karczoch Ekovital, który zawiera bardzo wysoką dawkę ekstraktu z karczocha oraz składników takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Jednym z licznych działań karczocha jest wspomaganie trawienia. Dzięki zawartej w nim cynarynie karczoch znacząco wpływa na funkcjonowanie wątroby i pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową. Obecna w nim inulina działa podobnie do błonnika – pod wpływem wody pęcznieje w żołądku, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci.


Kolejna propozycja to preparat Hepasylin Ekovital wspomaga funkcjonowanie wątroby i całego układu pokarmowego. Jeden z jego składników – ostropest jest naturalnym środkiem odwracającym skutki spożywania alkoholu, a mięta pieprzowa zwiększa ilość soków żołądkowych, co ułatwia trawienie.  Mniszek lekarski wspomaga pracę wątroby i nerek.

Produkty wspomagające pracę jelit i wątrobę, a tym samym ułatwiającym trawienie znajdziesz TUTAJ.
 

Redakcja mojeKGW.pl ..

Maria J. z Koło Gospodyń Wiejskich Biały Kościół

Najważniejsze ,aby''zachować umiar''w jedzeniu i również w piciu !

1

27 gru 2017, 20:59:51

Paulina B.

Święte słowa Pani Mario! Mało kto ma jednak na tyle silną wolę - szczególnie w święta ;-)

1

28 gru 2017, 14:13:15

Przeczytaj również

RAZEM Z OHP

  Świętujmy razem z OHP   Dnia 17 października bieżącego roku, OHP w Skarżysku-Kamiennej obchodziło 50 rocznicę swojego istnienia. Uroczystości rozpoczęła się mszą w Ostrej Bramie. Po czym wszyscy przeszli do Miejskiego Centrum Kultury, gdzie odbyła się część dalsza tej uroczystości. Trochę historii Istnienie Hufca Pracy w Skarżysku-Kamiennej, to dzieje wielu pokoleń ludzi, którzy dzięki swojemu samozaparciu i Hufcowi, zdobyli dobry zawód i doświadczenie, a tym samym stali się fachowcami w swojej profesji. Dnia 13 czerwca 1958 roku uchwałą Rady Ministrów powstała organizacja młodzieżowa, jaką były Ochotnicze Hufce Pracy. W swoich założeniach nawiązywały one do tradycji Junackich Hufców Pracy z 1936 roku. Celem ich działania było zapewnienie młodzieży pracy równocześnie z umożliwieniem zdobywania kwalifikacji zawodowych i zapewnieniem należytej oświaty. Nabór pierwszych junaków odbył się w już w 1953 roku. W Bieszczadach zorganizowano wówczas pierwsze 4 hufce liczące łącznie 1200 junaków, których skierowano do pracy przy budowie kolei wąskotorowej. W tym też roku na Śląsku powstał pierwszy stacjonarny hufiec pracy. Młodzież w nim skupiona pracowała przy rozbudowie Zakładów Chemicznych w Oświęcimiu. Rok później w Polsce istniało już 39 hufców, skupiających prawie 3 i pół tysiąca młodzieży. W 1960 roku rozpoczęły swoją działalność pierwsze wakacyjne hufce pracy. Uczniowie i studenci pracowali przede wszystkim w rolnictwie i leśnictwie. Z czasem zaproponowano młodzieży również wakacyjne wyjazdy do pracy w krajach bloku socjalistycznego. W latach 1989-1990, zmiany polityczno-społeczne miały znaczący wpływ na dalszą działalność OHP. Ówczesny rząd uznał jednak, że hufce są bardzo potrzebną i ważną instytucją dla państwa. Znalazło to swój wyraz w stosownych zapisach o roli i zadaniach OHP, a Rada Ministrów sprecyzowała zasady ich funkcjonowania w nowych warunkach społeczno-gospodarczych kraju. Rok 2004 W dniu 1 maja 2004 roku, z chwilą przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, przed Ochotniczymi Hufcami Pracy otworzyła się możliwość realizowania projektów ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Obecnie w Ochotniczych Hufcach Pracy młodzi ludzie mogą nie tylko zdobywać kwalifikacje zawodowe, ale również korzystać z pomocy doradców zawodowych i punktów pośrednictwa pracy. Ciekawą propozycją jest również oferta Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Roskoszy. A mianowicie, odbywają się tam bezpłatne szkolenia w zakresie tzw. ginących zawodów dla osób z całego kraju. Uczestnictwo w OHP jest dla wielu młodych ludzi szansą na odnalezienie się na wymagającym obecnie rynku pracy. Pomocą w tym służą im pracodawcy oraz nauczyciele, którzy przekazują im wiedzę teoretyczną, a także kadra Hufców, która stara się o ich rozwój kulturalny i społeczny. A w Skarżysku- Kamiennej Teoretyczna nauka zawodu odbywa się w kilku szkołach, przede wszystkim w Zespole Szkół Samochodowo-Usługowych w Skarżysku-Kamiennej i Zespole Szkół imienia Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu. Uczestnicy objęci są opieką wychowawców pani Justyny Warwas i pana Ireneusza Kasprzyka. Mają możliwość uczestniczenia w programach ogólnopolskich, wojewódzkich i autorskich kadry Hufca. Mogą rozwijać swoje pasje w kołach zainteresowań, brać udział w wycieczkach i imprezach kulturalnych. Uczestniczą oni także w życiu i w ważnych wydarzeniach środowiska lokalnego. Ze względu na wychowanie w duchu patriotyzmu, biorą oni też udział w uroczystościach rocznicowych. Korzystają również z programów unijnych takich jak np. Erasmus Plus. Dwukrotnie młodzież wyjechała na praktyki zagraniczne do Wielkiej Brytanii. Uczestnicy Hufca swoją wrażliwość społeczną wyrażają w cyklicznie realizowanych akcjach wolontariackich. Do największych należą Wielka Orkiestra Kudłatej Pomocy, kiedy zbieramy produkty dla schroniska dla psów BAROS w Suchedniowie, zbiórka nakrętek na rehabilitację niepełnosprawnego Mateusza oraz rozdawanie darów żywnościowych dla potrzebujących. Skarżyski Hufiec Pracy, który dziś obchodzi swoje pięćdziesięciolecie jest dla nas młodych bardzo ważną instytucją, która umożliwia łatwiejszy start w dorosłe życie.   Ewa Michałowska - Walkiewicz Czytaj dalej

0 0
0 2
0 3

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij