Aktualności

2 7
Kłosuj Komentuj Ulubione

Jak poradzić sobie z poświątecznymi problemami trawiennymi?

Święta to szczególny okres, w którym często ulegamy pokusie i pozwalamy sobie na znacznie więcej. Bóle brzucha, zgaga i wzdęcia mogą jednak skutecznie popsuć nam świąteczną atmosferę. A nie trudno o nie po godzinach spędzonych za suto zastawionym stołem.

Tylko nieliczni potrafią oprzeć się świątecznym przysmakom i zachować umiar, dlatego warto poznać parę sposobów jak zapobiec bólom brzucha i niestrawności. Oto kilka z nich:

  • Po pierwsze nie siadaj do wigilijnej kolacji z pustym żołądkiem. Głodny i zachęcony świątecznymi zapachami zjesz dużo i w krótkim czasie, co z pewnością poskutkuje niestrawnością.
  • Więcej majeranku i kminku. To przyprawy, które dodane do pieczonych mięs czy kapusty nie tylko poprawiają ich smak, ale mają też zbawienny wpływ na trawienie. Pomagają również na zgagę i wzdęcia.
  • Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Do posiłku nie pij też gazowanych, wzdymających napojów.  Wybierz kompot z suszu lub ziołową herbatę. Ciepły kompot z suszu reguluje trawienie i pracę jelit. Gorąca herbata rozgrzewa i pobudza żołądek do działania, wspomaga trawienie tłuszczów.
  • Skorzystaj z pomocy ziół.  Zaraz po jedzeniu wypij napar z rumianku, dzikiej róży lub mięty. Jeśli nawet kilka godzin po uczcie czujesz się źle i masz objawy niestrawności: zgagę, odbijanie, nudności - warto sięgnąć po napar z dziurawca.
  • Sięgnij po siemię lniane. Zawiera ono pektyny i śluzy, które regenerują śluzówkę żołądka i jelit. Ich osłaniające działanie wspomaga prawidłową pracę jelit.
    Dwie łyżki siemienia zalej szklanką wody, a następnie powoli gotuj przez 15 minut. Po przestudzeniu i odcedzeniu powstały kleik jest gotowy do spożycia. Należy pić po pół szklanki 2 razy dziennie.
  • Nie broń się przed spacerem. Po obfitym posiłku warto się wyprostować i poruszać. To poprawi perystaltykę jelit i przyspieszy trawienie. Przestajemy też naciskać na wypełniony po brzegi żołądek. Już kilka minut marszu przyniesie ulgę przeciążonemu żołądkowi i sprawi, że poczujesz się znacznie lepiej.

Pomoc z apteki.  Ratunkiem dla przeciążonego żołądka może też być Karczoch Ekovital, który zawiera bardzo wysoką dawkę ekstraktu z karczocha oraz składników takich jak potas, wapń, magnez, żelazo i fosfor. Jednym z licznych działań karczocha jest wspomaganie trawienia. Dzięki zawartej w nim cynarynie karczoch znacząco wpływa na funkcjonowanie wątroby i pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową. Obecna w nim inulina działa podobnie do błonnika – pod wpływem wody pęcznieje w żołądku, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci.


Kolejna propozycja to preparat Hepasylin Ekovital wspomaga funkcjonowanie wątroby i całego układu pokarmowego. Jeden z jego składników – ostropest jest naturalnym środkiem odwracającym skutki spożywania alkoholu, a mięta pieprzowa zwiększa ilość soków żołądkowych, co ułatwia trawienie.  Mniszek lekarski wspomaga pracę wątroby i nerek.

Produkty wspomagające pracę jelit i wątrobę, a tym samym ułatwiającym trawienie znajdziesz TUTAJ.
 

Redakcja mojeKGW.pl ..

Maria J. z Koło Gospodyń Wiejskich Biały Kościół

Najważniejsze ,aby''zachować umiar''w jedzeniu i również w piciu !

1

27 gru 2017, 20:59:51

Paulina B.

Święte słowa Pani Mario! Mało kto ma jednak na tyle silną wolę - szczególnie w święta ;-)

1

28 gru 2017, 14:13:15

Przeczytaj również

Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie – wiem co zjem

Dwie gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Szonowicach "Wioskowe Trio" starają się o udział w ogólnopolskich warsztatach kulinarnych organizowanych przez Fundację: Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Warsztaty organizowane są w ramach operacji „Lokalnie, regionalnie i tradycyjnie - wiem co zjem". Operacja skierowana jest do członkiń Kół Gospodyń Wiejskich, działających na terenie 9 województw. Na województwo śląskie przewidziano 12 miejsc. Dla uczestników przewidziany jest dwudniowy, bezpłatny pobyt w Centrum Współpracy Międzynarodowej w Grodnie koło Międzyzdrojów. Celem warsztatów jest poszerzenie wiedzy i kompetencji. Uczestnicy poszerzą wiedzę nt. dziedzictwa kulinarnego swojego regionu, dowiedzą się, jak wyszukiwać, identyfikować i promować lokalne i regionalne produkty, jak funkcjonują krótkie łańcuchy żywności oraz wymienią się swoimi doświadczeniami w zakresie przygotowywania lokalnych produktów. Poznają również możliwości legalnej sprzedaży lokalnej żywności w  ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich. Warsztaty kulinarne poprowadzą znani szefowie kuchni. W przypadku dofinansowania operacji ze środków KSOW projekt będzie zakładał dodatkowo promocję produktów z danego regionu wśród lokalnej społeczności. Uczestnicy przeprowadzą warsztaty kulinarne w szkołach oraz będą uczestniczyli w lokalnych dożynkach.  Koszty związane z zakupem produktów oraz z dojazdami zostaną pokryte przez Fundację. Autor: Karina Lassak   Czytaj dalej

0 2
0 1
0 1
0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij