Kulinaria

1 2
Kłosuj Komentuj Ulubione

IV Konkurs Kulinarny w Siekierczynie

W dniu 8 listopada 2018 r. na świetlicy wiejskiej w Siekiercznie  odbył się   konkurs kulinarny realizowany przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska” w ramach operacji własnej pn. „Konkursy kulinarne podsumowujące
 i nagradzające najaktywniejszych mieszkańców”
, w którym KGW Łososina Górna wzięła udział. Oprócz naszego koła  w konkursie wzięło udział 25 uczestniczek, które zostały podzielone na 5 zespołów. Podczas konkursu kulinarnego, każdy zespół miał przygotować I i II danie oraz deser z dostarczonych przez Organizatora produktów. Tematem przewodnim I dania była  zupa grzybowa , natomiast głównym składnikiem II dania był karczek.  Podczas konkursu uczestnicy wymieniali się przepisami
i dobrymi radami. Nasze KGW zaprezentowało zupę grzybową oraz karczek z karmelizowaną czerwoną cebulą, żurawiną
i pieczonym ziemniakiem. Na deser zaproponowałyśmy mus z jarmużu, jabłka i banana z delikatnym kremem waniliowym. Jury doceniło nasze umiejętności przyznając nam  I miejsce z czego bardzo się cieszymy. Poziom umiejętności gospodyń zaskoczył nawet zaproszonych gości. Po raz kolejny wspaniała zabawa towarzyszyła nam podczas gotowania.  

Pozdrawiam Anna Wideł

Magdalena W. z Koło Gospodyń Wiejskich Łososina Górna

Stanisława K. z STOWARZYSZENIE KGW " KANWA' w Orchowie

Gratuluje wygranej, panie stanęły na wysokości zadania , brawo...

1

19 lis 2018, 16:04:40

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij