Czas na słodkości
Majówka za pasem, ale to nie koniec przyjemnych chwil. Po długim weekendzie czas na słodkości. Wyjątkowe i smaczne piwne racuchy z jabłkiem to przepis naszej kulinarnej ekspertki Elżbiety Ślązak z Horodła. Zapraszamy do wspólnego pieczenia.
Piwne racuchy z jabłkami.
Składniki:
szklanka ciemnego piwa
250 g mąki tortowej
2 jabłka
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu
cukier wanilinowy
olej do smażenia
Wykonanie:
W misce rozrobić mąkę z żółtkami, piwem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z resztą ciasta. Na patelni rozgrzać olej, wykładać po dwie łyżki ciasta racuchowego i smażyć na złoty kolor. Oprószyć cukrem pudrem.
Redakcja mojeKGW ..