Aktualności
Co na Tłusty Czwartek? Pączki twarogowe w pół godziny!
Do Babuni zawsze miałam ogrom finezji bo wszystko co robiła było precyzyjne i subtelnie, szczególnie kulinaria. Jej konikiem były faworki i pączki, które robiła, o dziwo, tylko raz w roku. Miały wspaniały smak i pięknie wyglądały. Jednak to chyba pączki były kulinarną miłością Babci Eleonory. Mnóstwo jajek i dobra mąka, no i oczywiście smalec do smażenia. Zawsze małe, zgrabne, z cukrem pudrem i koniecznie z powidłami! Smak mojego dzieciństwa! Mnie samej nie udało się powtórzyć tego smaku, choć moje pączki też czasami :) byłby pyszne!
Za to wciąż szukałam nowych przepisów na domowe pączki i... niedawno znalazłam recepturę na stronie mojaWieś.pl Recepturę Pani Reginy Dynaryńskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Moglinie Małym. To będzie hit tegorocznego Tłustego Czwartku!
Pączki twarogowe w pół godziny
Do zrobienia 25 okrąglutkich pączków potrzeba: 400 g twarogu,2 szklanki mąki, 4 jajka, cukier waniliowy,1 łyżeczka sody,1 łyżka śmietany, cukier puder, 1 l oleju
Wykonanie: twaróg rozgniatam widelcem, jajka rozbijam z cukrem waniliowym mikserem następnie przesiewam mąkę ze sodą i wszystkie składniki razem łącze. Za pomocą łyżki nabieram ciasto i formuję okrągłe pączki o średnicy około 4 cm. Następnie smażymy je na rozgrzanym oleju. Gotowe pączuszki obsypujemy cukrem pudrem. Na wykonanie tych smacznych pączków nie potrzeba dużo czasu są one puszyste i tak samo smakują na drugi dzień.
Smacznego!
Sylwia Skulimowska
Redakcja mojaWieś ..