Kulinaria

1 4
Kłosuj Komentuj Ulubione

Gomółki Świętokrzyskie

Wg lokalnej tradycji  kulinarnej dominowały gomółki przyprawione dużą ilością posiekanej mięty Początkowo suszone były w piecu chlebowym po wypieku chleba, obecnie w piekarniku .Posiadają duże wartości odżywcze i smakowe. Ze względu na specyficzne walory odżywcze i smakowe receptura tego produktu była przekazywana w formie ustnej z pokolenia na pokolenie, aż do dziś. Dawniej każda gospodyni po wypieku chleba suszyła gomółki. Gomółki to placuszki z białego sera, które można podać jako dodatki do śniadania lub kolacji. Ser w takiej postaci miał dużo ciekawszy smak i mógł być dłużej przechowywany. Gomułki z Kowali to przykład wyrobu z wieloletnią tradycją o przepisie przekazywanym od pokoleń, funkcjonującym do dziś. Na imprezach lokalnych cieszą się bardzo dużym uznaniem, ze względu na oryginalny smak i wartości zdrowotne.

GOMÓŁKI ŚWIĘTOKRZYSKIE

Składniki:

  • 1 kg sera wiejskiego białego
  • 2 jajka wiejskie
  • sól do smaku
  • mięta świeża lub suszona

Wykonanie:

Ser biały pokruszyć dodać jajka, sól i miętę - wymieszać. Formować z masy placuszki i układać na blasze. Suszyć ok. 1 godziny aż będą na wierzchu sztywne. Po wyjęciu z pieca lub piekarnika pozostawić na blasze aż do wystygnięcia.

Przepis przygotował: Zespół Obrzędowy Kowalanki, woj. świętokrzyskie

Redakcja mojaWieś.pl ..

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Pyszne.Jadłam razem z koleżanką ,gdyż dziewczyny częstowały!!!!

3

16 wrz 2018, 15:40:20

Przeczytaj również

0 0
0 0

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij