Aktualności

0 5
Kłosuj Komentuj Ulubione

Edukacja poprzez rodzinną zabawę na świeżym powietrzu

W dniach 5-6 maja 2018r. już po raz  piąty zorganizowano dla turystów odwiedzających Gorce i Beskid Wyspowy oraz lokalnej społeczności festyn turystyczny pn. „Weekend z Gorczańskim Parkiem Narodowym”.

Tę szczególną imprezę jednoczącą wielu organizatorów:  Gorczański Park Narodowy, Nadleśnictwo Limanowa, Grupę Podhalańską Górskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego, Wydział Prewencji Komendy Wojewódzkiej Policji, Powiat Limanowski, Krainę Podkowca, Gminę Mszana Dolna, LGD Stowarzyszenie „Piękna Ziemia Gorczańska”, Stowarzyszenie GAZDA z Niedźwiedzia, a także twórców i rękodzielników z gmin Niedźwiedź i Mszana Dolna przeprowadzono tym razem w parku dworskim w Porębie Wielkiej. W bieżącym roku – dostosowując do charakteru imprezy -  organizatorzy zmodyfikowali nazwę imprezy na:

„WEEKEND Z DZIECKIEM W GORCZAŃSKIM PARKU NARODOWYM”.

Program spotkania z Parkiem obfitował w atrakcje. Jak co roku, na uczestników imprezy czekały liczne konkursy, gry i zabawy. Uczestnicząc w nich odwiedzający mieli okazję  dowiedzieć się:  Dlaczego salamandra ma plamki oraz ile ich ma? Jak rozróżnić popularne gatunki drzew? Dlaczego ptaki śpiewają?  Jak można nauczyć się rozpoznawania ptaków?  Jak wyglądają tropy wilka? Co najważniejsze jest w obserwacjach przyrody? Czy nietoperze to ptaki? Pracownicy, stażyści, wolontariusze zarówno Parku jak i Nadleśnictwa Limanowa oraz przedstawiciele Krainy Podkowca opowiadali o przyrodzie i jej tajemnicach a odwiedzający wykonywali liczne zadania otrzymując kolejne stemple w okolicznościowym paszporcie. Zebranie potwierdzeń ze stanowisk wszystkich organizatorów gwarantowało otrzymanie nagrody.

Najmłodszym uczestnikom szczególnie podobały się puzzle z salamandrą. Swą wrażliwość wzrokową ćwiczyli poszukując kilku jednakowych salamander wśród dziesiątek portretów tego płaza. Spacerując „na uwięzi” poszukiwali przyrodniczych obiektów, które mieli na  kartonikach w bardzo dużym powiększeniu. Starsi mogli zagrać w przyrodnicze scrabble, powędrować  po alejkach parku z questem „A może Ewa nie znała drzewa”, czy też nauczyć się udzielania pierwszej pomocy na profesjonalnych fantomach, które dzięki uprzejmości fundacji GOPR prezentowali ratownicy grupy podhalańskiej. Oni też przygotowali i obsługiwali tyrolkę (zjazd na linie) oraz ściankę wspinaczkową.

Była też okazja do własnoręcznego wykonania pamiątki, zabawki czy też prezentu dla mamy na stanowisku „Drugie życie śmieci” przygotowanym przez Park.                                                                

Reprezentanci Wydziału Prewencji Komendy Wojewódzkiej Policji z Krakowa prezentowali wyposażenie naszych policjantów oraz udzielali porad wszystkim zainteresowanym bezpieczeństwem podczas wypoczynku. Towarzyszył im oczywiście inspektor Wawelek.

Na stanowisku Powiatu Limanowskiego udzielano informacji na temat atrakcji turystycznych naszej małej Ojczyzny. Prezentowany był sprzęt turystyczny oraz udzielano porad na temat poprawnego wędrowania z kijami nordic-walking. Dużym zainteresowaniem cieszyły się Google cardboards, dzięki którym można było oglądać wirtualne panoramy Powiatu Limanowskiego i Dolnego Kubina.

Licznie odwiedzane było również stanowisko Krainy Podkowca. Ciekawe zabawy, opowieści, gadżety zachęcały wszystkich do zabawy i nauki o wciąż mało znanych, jedynych wśród ssaków zdolnych do aktywnego lotu -  czyli nietoperzach.

Na stanowiskach Gminy Mszana Dolna oraz lokalnych twórców i rękodzielników uczestnicy imprezy aktywnie i  twórczo poznawali  atrakcje i  kulturę zagórzańskiego regionu.

Mimo szerokiej reklamy - Radio Kraków, strony www, Facebook, banery, plakaty  - wiele osób narzeka, że nie wiedziało o imprezie – informują organizatorzy. Zapraszamy zatem na kolejną imprezę „Weekend z dzieckiem w Gorczańskim Parku Narodowym, która odbędzie się  18-19 sierpnia 2018 r na polanie – miejscu biwakowym Trusiówka w Lubomierzu – Rzekach. Jeżeli chcesz aktywnie wypocząć warto zapisać tę datę w swoim kalendarzu. Serdecznie zapraszamy turystów, gości i społeczność lokalną naszego regionu.

Znajdziecie nas także na www.gorcepn.pl i na facebooku – Gorczański Park Narodowy _wydarzenia

Tekst: Krystyna Popko-Tomasiewicz, Gorczański Park Narodowy

Zdjęcia: Krystyna Popko-Tomasiewicz, Marek Ruciński, Gorczański Park Narodowy

Redakcja mojaWieś.pl ..

Przeczytaj również

Przepisy z udziałem KRÓLOWEJ ŚLIWKI WĘGIERKI

Zaczął się sezon śliwkowy. W moim sadzie w tym roku jest urodzaj na owoce,teraz są na topie śliwki węgierki. Przesyłam więc 2 przepisy w których to króluje śliwka węgierka.   Mielone kotlety w sosie śliwkowym.   1kg mięsa mielonego 3 duże jaja 2 łyżki bułki tartej bułka tarta do panierki 2 łyżki słonecznika (może być lekko uprażony) sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku   30 sztuk wydrylowanej śliwki węgierki   Wyrobić mięso ze składnikami i uformować kotlety obtaczając każdy w bułce tartej. Ułożyć w naczyniu do pieczenia lekko podlać olejem i wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na termo-obieg 180ºC i piec około 45minut.Następnie umyte i wydrylowane śliwki ułożyć na kotletach i jeszcze „opatulić je śliwkami. Jeżeli na dnie będzie zbyt sucho podlać wodą i olejem,by śliwki puściły sok. Naczynie nakryć folią i piec jeszcze około 30 minut. Pod koniec pieczenia podpiec śliwki wraz z kotletami mielonymi bez srebrnej folii. Powidła ze śliwek węgierek   2kg węgierek 1,5 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka miodu   Umyte i wydrylowane śliwki dusić w garnku przez 2 dni po około 1,5 do 2godzin,mieszając drewnianą łyżką, pilnować by się nie przypaliły. Trzeciego dnia w zasadzie stale mieszając po zagotowaniu się już dość gęstej masy po ok.30minutach dodać miód i cukier. Zagotować raz jeszcze. Gorącą masę zamykać w słoiczkach, pasteryzować ok. 10minut.Ułożyć w chłodnym i zacienionym miejscu odwracając słoiki. Czytaj dalej

0 3
0 0
0 0
0 0

Smakowite pomysły na dynię według KGW

Na naszych lokalnych ryneczkach, w sklepach a i na niektórych polach i w ogródkach trwa sezon dyniowy. Piękne, lśniące, jędrne dynie kuszą i zapraszają do przygotowania z nich przeróżnych potraw. A kto, jak nie nasze gospodynie, doskonale znają się tym, co z dyni można przepysznego wyczarować? Zapraszamy na wariację kulinarną z dynią w roli głównej! Gulasz wołowy z ciemnym piwem, dynią i chilli Składniki: 100 g boczku 1 i 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 800 g antrykotu sól i pieprz 125 ml gorącej wody 2 łyżki sosu sojowego 1 puszka pomidorów bez skórek 1 puszka (0,5l) ciemnego piwa 2 świeże papryczki chili bez pestek, pokrojone na plasterki około 500 g dyni, bez skóry i pestek przyprawy:  1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W dużym garnku żaroodpornym podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Dodaj i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony czosnek, chwilę podsmażaj, dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Dodaj pokrojone na duże kawałki (ok. 5 cm) mięso i gorącą wodę z sosem sojowym. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory z puszki, piwo oraz papryczki chili. Wymieszaj i zagotuj, przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Piecz przez 2 godziny, następnie zdejmuj pokrywę i ostrożnie, dwoma widelcami "poszarp" mięso na mniejsze kawałki. Dodaj dynię pokrojoną w 2 - 3 cm kostkę, wymieszaj. Piecz dalej przez 1/2 godziny bez przykrycia. DLACZEGO WARTO JEŚĆ DYNIĘ? zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego obniża poziom złego cholesterolu zapobiega miażdżycy, chorobom serca, reguluje poziom ciśnienia tętniczego Pyszna sezonowa zupka z dyni wg KGW z Woli Zabierzowskiej Składniki: 1 kg dojrzałej dyni bez skórki i miąższu 1 duża marchewka 1 mały seler 2 duże dojrzałe pomidory bez skórki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 3 skrzydełka drobiowe 1 ½ litra wody 2 łyżki masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 4 łyżki śmietanki 18% 1 opakowanie grzanek czosnkowych Przyprawy: Vegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry. Wykonanie: Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera gotujemy wywar, w tym czasie przygotowujemy dynię obraną ze skórki kroimy w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany wyjmuje skrzydełka dodajemy dynię i pomidory. Gotujemy na małym ogniu w między czasie kroimy cebulę w kostkę i szklimy na złoty kolor z masłem i czosnkiem, dodajemy do zupy. W tym momencie należy przyprawić do smaku według uznania .Kiedy dynia jest już miękka zdejmujemy z ognia i pozostawimy aby troszkę ostygła całość blend ujemy i doprawiamy. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta możemy rozcieńczyć. Zupkę podaję z grzankami i odrobiną śmietany apetycznie wygląda posypana pietruszką. Te i inne potrawy z dyni, które będą towarzyszyły Wam podczas jesiennych spotkań z rodziną, pomieszczą chłodziarki HAIER, dostępne w Ofercie Rabatowej w wyjątkowo atrakcyjnych cenach! A jeśli przygotoujesz dyniowe zapasy, możesz je przechowywać w zamrażarkach HAIER i cieszyć się dyniowymi specjałami nawet zimą! Zapraszamy również na inne smakowitości z dyni: Zupa z dyni według KGW Zwola TUTAJ Dyniowe smakowitości według SKGW „JAGNA” TUTAJ Dyniowe przetwory według KGW nr Nowa Wieś TUTAJ Czytaj dalej

0 2

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij