Kulinaria

3 11
Kłosuj Komentuj Ulubione

Drobiowy pasztet z żurawiną

Domowy pasztet to danie, które musi koniecznie znaleźć się na świątecznym stole! Dlatego zapraszamy na przepis na domowy pasztet z żurawiną!

Drobiowy pasztet z żurawiną          

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 czekolada biała E.Wedel
  • 1 cebula
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • 250 g piersi z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki brandy lub koniaku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 l bulionu
  • garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Krok 1. Wątróbkę oczyścić i osuszyć, a następnie obsmażyć na maśle. Dodać cebulę posiekaną w piórka i smażyć aż się zeszkli. Całość zalać bulionem. Dodać filet z kurczaka pokrojony na mniejsze kawałki, tymianek oraz doprawić solą i pieprzem. Gotować 30 minut aż mięso będzie miękkie.

Krok 2: Ugotowane mięso pozostawić do wystudzenia, a następnie zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze na bardzo gładką masę. Całość doprawić solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i brandy, a następnie wymieszać. Czekoladę białą E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do pasztetu razem z suszoną żurawiną. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Krok 3: Całość przełożyć do foremki i wstawić do lodówki na minimum 3 h, a najlepiej na całą noc. Podawać schłodzony na kromce ulubionego pieczywa.

Smacznego!

Redakcja mojaWieś.pl ..

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

"Korci mnie" ten przepis,ale czy będzie pyszny w połączeniu z białą czekoladą?.Po prostu jak nie spróbuję to nie dowiem się.Smacznego!!!!

2

4 gru 2018, 16:31:05

Redakcja mojaWieś.pl ..

Pani Cecylio, polecamy! Palce lizać ;)

1

26 gru 2018, 12:23:17

Ewa N.

To jest zaskakująco smaczne!

0

17 cze 2019, 12:19:18

Przeczytaj również

1 7

Jak papryka, to tylko z zagłębia Przytyckiego

Sprawdza się jako świeży dodatek do sałatek, kanapek, a także potraw gotowanych czy smażonych, jest również pyszna w postaci przetworów na zimę, z dodatkiem buraków czy cebuli. To smaczne warzywo coraz częściej gości na naszych stołach. Równie chętnie zaczynamy je też uprawiać. Czy to się jednak opłaca? Co, gdzie i kiedy ? Chociaż w Europie jest znana już od XVI w., to do tej pory kojarzyła się nam głównie z Węgrami. Dopiero 30 lat temu rozpoczęto w Polsce uprawę tego bardzo smacznego i wartościowego warzywa. Centrum produkcji papryki w Polsce znajduje się w gminach Przytyk , Potworów, Klwów i Stara Błotnica, choć wszystko swój początek miało w gminie Przytyk. A pierwszym producentem papryki był Antoni Kwietniewski z miejscowości Wola Wrzeszczowska tym samym przyczynił się do powstania zagłębia paprykowego w wyżej wymienionych gminach. Pamięci Antoniego Kwietniewskiego Zrzeszeni Producentów Papryki ufundowało tablicę pamięci w gminie Prztyk. Zarówno w Przytyku jak i w odległych o około 40 km miejscowości znajduje się zagłębie papryki. Jest to region w którym produkuje się najwięcej warzyw pod osłonami. Papryka z tych rejonów eksportowana jest na rynki Europy Środkowo Wschodniej, Zachodniej i Północnej. Producenci papryki, pod osłonami uprawiają również fasolkę szparagową, kapustę pekinkę czy też cukinię. Dzięki swojej ciężkiej pracy wykonali duży skok w zakresie technologii produkcji pod osłonami. Własnymi nakładami finansowymi i ciężką pracą doprowadzili do zbudowania największego rejonu w Polsce produkującego warzywa pod osłonami, a szczególnie papryki. Papryka z zagłębia Przytyckiego nie ma sobie równych. To gwarancja doskonałej jakości i niepowtarzalnego smaku. Ogromne koszty, śmieszne zyski Produkcja papryki to długi proces, a także ogromny nakład finansowy, związany z zakupem nasion, wyprodukowaniem sadzonek, zakupem środków ochrony roślin. Już bardzo wczesną wiosną, w lutym czy marcu, zaczynają się pierwsze prace, których rezultaty widać dopiero w sierpniu. Jest to dla producentów ogromy wysiłek finansowy. Produkcja musi być bardzo dobrze zorganizowana, co gwarantuje warzywom najwyższą jakość, pomimo której większość rolników martwi się jednak o zbyt. Producenci tłumaczą, że z roku na rok koszty związane z uprawą papryki rosną. Ciągłe podwyżki energii, nawozów, czy samych foli nie są adekwatne do ceny za jaka sprzedają swój towar. Ceny w skupach przyprawiają o dreszcze. Za kilogram papryki drugiego gatunku rolnik przed laty otrzymywał 2,5 zł. Dzisiaj za kilogram warzyw pierwszego gatunku nie dostanie 2 zł. Ogromne są również koszty uprawy. Jeden tunel, gdzie dojrzewa papryka, to koszt około 5000-6000 tysięcy złoty. Taka folia rozłożona na specjalnej konstrukcji powinna wystarczyć na co najmniej 4 lata, ale często w jednym sezonie trzeba ich założyć więcej. Nawałnice, burze, silny wiatr potrafią w kilka chwil zniszczy tunel i porwać folię, która nie nadaje się do do ponownego założeni. A bywają lata gdzie zniszczonych zostaje kilka tuneli razem z konstrukcją. Często dzieje się też tak, że importowana papryka jest oferowana po niższych cenach, dużo niższych niż koszty produkcji rodzimych przedsiębiorców. Kazimierz Szubiński Czytaj dalej

0 1
0 0
0 0
0 0

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij