Aktualności

Dożynki 2020
Justyna G. z Koło Gospodyń Wiejskich "Rudniczanki"
Justyna G. z Koło Gospodyń Wiejskich "Rudniczanki"
12 sty 2021 |
PolskaKarnawałowe kuligi Ruszano zawsze z fantazją...... Najpiękniejszymi zabawami karnawałowymi, były oczywiście kuligi. Przygotowywano się zawsze do nich bardzo starannie, a mięso do pieczenia na kuligowym ognisko, szykowano już od listopada. Czekano na dobrą pogodę Planowanie kuligu rozpoczynano wtedy, gdy w miarę ustabilizowała się pogoda. Nie mogło być za dużego mrozu, ani też śniegowej zamieci. Ustalano oczywiście wcześniej przebieg trasy, tak aby po drodze można było zabrać kolejnych uczestników kuligowej zabawy. Nie chodziło tu oczywiście o byle jaką przejażdżkę po lesie. Kuligi w siedemnastym i osiemnastym stuleciu, przypominały prawdziwe eskapady, trwające nieraz kilka dni. Wymagały one niemałych przygotowań i starań. Należało wówczas wybrać miejsce skąd wyruszał kulig, a także opracować trzeba było punkty postojowe i wybrać dwór, w którym kończyła się cała impreza. Trzeba było wiedzieć.... Należało także wtedy dokładnie wiedzieć, jakie panowały w danej okolicy stosunki międzysąsiedzkie, by nie narazić nikogo na nieprzyjemności podczas postojów kuligu. Młodzi, nieżonaci mężczyźni w trakcie kuligu zamierzali odwiedzić sąsiadów mających córki na wydaniu. Dla dorastających dziewczyn była to nie lada okazja, aby spotkać miłość swego życia, albo po prostu znaleźć przyzwoitego kandydata na męża. Podczas krótkich postojów, częstowano uczestników kuligu gorącym bigosem, zaś przy zakończeniu całej imprezy delektowano się pieczonym mięsem na ognisku. Podawano też zawsze rozgrzewający bulion lub barszcz, kapuśniak z kiszonej kapusty z kawałkami słoniny i mięsa. Podawano też i sosy zakrapiane suto alkoholem, w postaci wina czy mało słodkiego miodu. Często zatem młode panny chcąc zapoznać fajnego chłopaka, roznosiły poczęstunek po gościach, aby choć przez chwilę popatrzeć na ewentualnego kandydata do jej ręki. A zimy były srogie Zimy w owym czasie bywały bardzo srogie, więc ubiór do sań musiał być ciepły. Zakładano wówczas futrzane czapki, narzucano na kontusze obszerne podbite futrem baranów lub lisów szuby czy nawet kożuszkowe bekiesze. Dłonie chowano w futrzanych mufach. Po zajęciu miejsca w saniach, można było dodatkowo okryć się grubą baranicą. Wygląd zaprzęgu zależał nie tylko od zamożności właściciela. Musiał być on dopasowany do trasy. Jeśli przeważały wąskie drogi leśne, używano sań mniejszych ciągniętych przez jednego konia. Drewniane sanie posiadały nieraz piękne zdobienia, którymi były kolorowe ptaki, niedźwiedzie, a nawet syreny. Ruszano zawsze z fantazją, zabierając ze sobą muzykantów. Przy blasku pochodni Późnym wieczorem i nocą, pochodnie oświetlały drogę kuligowi. Wszyscy chcieli zobaczyć kolorowy i piękny kulig, zatem na głos dzwonków zaprzęgowych, nawet bose dzieci wybiegały z domów, aby podziwiać to niebywałe zjawisko. Kuligi były świetną okazją do nawiązywania bliższych znajomości. Czasem właśnie wtedy rodziły się prawdziwie gorące uczucia, a i niejednokrotnie dochodziło tam do zaręczyn. Ewa Michałowska- Walkiewicz Czytaj dalej
11 sty 2021 |
kieleckieWitam KGW ze Skarżyska Kościelnego wzięło udział w konkursie Polska Wieś smakuje w kategorii kiszonki z warzyw i owoców czyli Kiszony topinambur zajęło 6 miejsce Co warto wiedzieć o kiszonym topinamburze. Kiszonka z topinamburu to nie tylko porcja witamin, których brakuje nam w chłodniejszych porach roku, ale też naturalny probiotyk - ponieważ zawierają bakterie kwasu mlekowego .Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego - powstałej w czasie fermentacji (pod wpływem bakterii kwasu mlekowego) substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc nas przed chorobami. Kwas mlekowy reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają też ważną rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B.i Kiszonki są mniej kaloryczne niż nieprzetworzone warzywa czy owoce, ponieważ w trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Kiszonki dostarczają sporo witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są dość dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Jednak wbrew powszechnej opinii nie mają więcej witaminy C niż świeże warzywa i owoce. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, dlatego jest on równie wartościowy jak same kiszone produkty. Kiszone warzywa, podobnie jak świeże, zawierają sporo błonnika, który daje poczucie sytości, a to sprzyja zachowaniu prawidłowej wagi i pobudza pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Ponadto lekko zakwaszają organizm, więc spada chęć na podjadanie. Kiszonki najlepiej jadać na surowo - gotowanie pozbawia je witaminy C i dobroczynnych bakterii. Jak kisić topinambur Produkty muszą być świeże, zdrowe, dojrzałe. Kisi się wyjątkowo łatwo: wystarczy w słoju lub kamionce zalać warzywo solanką (sól ma właściwości konserwujące).. Poza solanką do kiszenia dodajemy np. koper, ziele angielskie, czosnek, cebulę, jagody jałowca – nadają smak, ale mają też właściwości zdrowotne i konserwujące. Przez pierwsze pięć dni kiszenie wymaga temperatury 15-20°C, a naczynie z kiszonką ma być uchylone, by uchodziły gazy. Potem trzeba je zamknąć (odcinając dopływ tlenu, zabezpieczymy kiszonkę przed rozwojem pleśni) i przenieść w chłodne miejsce, by przerwać fermentację. Czytaj dalej
10 sty 2021 |
kieleckieW piątek 8 stycznia 2021 r odwiedziła nas ekipa z TVP Kielce dla której ugotowaliśmy zupę krem z topinamburu która zajęła II miejsce w ogólnopolskim konkursie Polska Wieś Smakuje . Zupa bardzo smakowała i docenili walory zdrowotne topinamburu. KGW Skarżysko Kościelne przystąpiło do ogólnopolskiego konkursu "Polska Wieś Smakuje" realizowanego przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi “Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych wiejskich gospodarstw domowych . Spośród 330 przepisów "Zupa krem z Topinamburu" przygotowana przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Skarżysku Kościelnym zajęła zaszczytne 2miejsce w kategorii Zupy. Było 5 kategorii 1. kiszonki z warzyw i owoców 2. Zupy 3. potrawy jarskie 4. potrawy z drobiu i ryb5. potrawy świąteczne każde koło mogło zgłosić się ze swoim produktem w trzech kategoriach KGW zgłosiło się z Kiszony topinambur i zajął 6 miejsce, Pierogi z topinamburem i pigwą zajęły 11 miejsce czyli i w sumie zdobyliśmy najwięcej punktów w konkursie Czytaj dalej
10 sty 2021 |
kieleckieKonkurs „Polska Wieś Smakuje” adresowany był do Kół Gospodyń Wiejskich, które od 28-go listopada do 16-go grudnia 2020 roku mogły nadsyłać zgłoszenia praktykowanych przez siebie tradycji kulinarnych. Konkurs na najlepsze praktyki tradycji kulinarnych polskiej wsi realizowany był przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie. Do konkursu wpłynęło 330 opisów z całego kraju, wśród nich znalazł się przepis KGW Przybyszowy na zakwas z buraków. O zwycięstwie zdecydowała liczba punktów przyznanych w ocenie Jury, w poszczególnych rankingach: 1. Kiszonki z warzyw i owoców, 2. Zupy, 3. Potrawy jarskie, 4. Potrawy z drobiu i ryb, 5. Potrawy świąteczne. Zwycięzcą I Kategorii „Kiszonki z warzyw i owoców” zostało Koło Gospodyń Wiejskich Przybyszowy z przepisem na zakwas z buraków. Czytaj dalej
7 sty 2021 |
kieleckieTrwa przekierowywanie...
Trwa przetwarzanie ...
Twój kłos został poprawnie oddany!
Twój kłos został usunięty!
Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!
Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.