Kulinaria

1 6
Kłosuj Komentuj Ulubione

Domowy smalczyk

Domowy smalczyk

1 kg słoniny

0,5 kg podgardla wieprzowego

0,5 kg brzucha surowego

2 cebule

4 ząbki czosnku

Sól, pieprz

Wykonanie:

Słoninę, podgardle, brzuszek mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Wrzucamy do garnka wytapiamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Proces ten trwa od 1-3 godzin. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, Dodajemy do wytopionego smalcu pod koniec procesu doprawiając solą i pieprzem. Gdy cebulka się ze złoci gasimy ogień i gotowe.

Kromka świeżego chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem to rarytas, który zabieramy na jarmarki, festyny i imprezy plenerowe.Smalczyk ten też gości na stole wiejskim na imprezach rodzinnych.

Anna J. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym

Malwina W.

Domowy smalczyk - palce lizać, koniecznie z dużą ilością skwarków! Do tego ogórek kiszony - mniam!

0

28 sty 2019, 12:04:42

Przeczytaj również

0 0
0 0
0 0

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij