Kulinaria

1 12
Kłosuj Komentuj Ulubione

Delikatny sernik z białą czekoladą i mango

Lato to doskonała pora roku na kulinarne podboje, próbowanie nowych smaków, doszkalanie warsztatu, eksperymentowanie. Wspólne gotowanie to nie tylko świetna zabawa, a przede wszystkim czas spędzony razem, integracja i zacieśnianie relacji. Doskonałym tego przykładem są Koła Gospodyń Wiejskich, które są wzorem do naśladowania - strażniczki tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie, kulinarne czarodziejki, wzniecające żar ogniska domowego. Bierzmy z nich przykład, gotujmy wspólnie z rodziną i cieszmy się wspólnymi chwilami. Dziś zapraszamy was na przepyszny, kremowy sernik!

Delikatny i kremowy sernik z czekoladą białą i mango

Składniki:

  • 2 czekolady białe E.Wedel
  • 1 kg sera półtłustego lub tłustego
  • 50-100 g cukru białego albo cukru pudru
  • 280 ml śmietanki kremówki
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 6 jajek

spód:

  • 1 opakowanie ciastek Amerykanek E.Wedel
  • 2 łyżki masła

dodatkowo:

  • 2-3 mango
  • 2 łyżki cukru brązowego

Przygotowanie:

Krok 1: Ciastka Amerykanki E.Wedel pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowanymi ciasteczkami wyłożyć tortownicę i całość zapiec przeze 10 minut w temperaturze 170°C.

Krok 2: Czekoladę białą E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać wszystkie składniki uważając przy tym, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Masę wylać na wcześniej schłodzony i podpieczony spód. Piec w piekarniku w temperaturze 140°C przez 1 h na termoobiegu.

Krok 3: Mango obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ zmiksować z cukrem przy pomocy blendera. Mus wylać na jeszcze ciepły sernik. Całość schłodzić min. 3 h.

Redakcja mojaWieś.pl ..

Malwina W.

Jestem ogromną fanką serników, przepysznie wygląda :)

1

14 lip 2018, 15:16:08

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij