Kulinaria

1 12
Kłosuj Komentuj Ulubione

Delikatny sernik z białą czekoladą i mango

Lato to doskonała pora roku na kulinarne podboje, próbowanie nowych smaków, doszkalanie warsztatu, eksperymentowanie. Wspólne gotowanie to nie tylko świetna zabawa, a przede wszystkim czas spędzony razem, integracja i zacieśnianie relacji. Doskonałym tego przykładem są Koła Gospodyń Wiejskich, które są wzorem do naśladowania - strażniczki tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie, kulinarne czarodziejki, wzniecające żar ogniska domowego. Bierzmy z nich przykład, gotujmy wspólnie z rodziną i cieszmy się wspólnymi chwilami. Dziś zapraszamy was na przepyszny, kremowy sernik!

Delikatny i kremowy sernik z czekoladą białą i mango

Składniki:

  • 2 czekolady białe E.Wedel
  • 1 kg sera półtłustego lub tłustego
  • 50-100 g cukru białego albo cukru pudru
  • 280 ml śmietanki kremówki
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 6 jajek

spód:

  • 1 opakowanie ciastek Amerykanek E.Wedel
  • 2 łyżki masła

dodatkowo:

  • 2-3 mango
  • 2 łyżki cukru brązowego

Przygotowanie:

Krok 1: Ciastka Amerykanki E.Wedel pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowanymi ciasteczkami wyłożyć tortownicę i całość zapiec przeze 10 minut w temperaturze 170°C.

Krok 2: Czekoladę białą E.Wedel rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać wszystkie składniki uważając przy tym, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Masę wylać na wcześniej schłodzony i podpieczony spód. Piec w piekarniku w temperaturze 140°C przez 1 h na termoobiegu.

Krok 3: Mango obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ zmiksować z cukrem przy pomocy blendera. Mus wylać na jeszcze ciepły sernik. Całość schłodzić min. 3 h.

Redakcja mojaWieś.pl ..

Malwina W.

Jestem ogromną fanką serników, przepysznie wygląda :)

1

14 lip 2018, 15:16:08

Przeczytaj również

0 0
0 0

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij