Aktualności

1 1
Kłosuj Komentuj Ulubione

Czy przetrwamy zimę?

Polacy lubią smaki domowych przetworów. 80% badanych ceni je bardziej niż produkty ze sklepowych półek.. Jednak odsetek osób, które będą w tym sezonie robić przetwory, jest znacznie niższy. Taki zamiar ma 52% ankietowanych. Najczęściej w słoikach zamykamy ogórki – konserwowe i kiszone – oraz dżemy i konfitury.

– 80% respondentów wskazało na to, że zdecydowanie bardziej ceni sobie samodzielnie przygotowywane przetwory. Niestety liczba ta nie przekłada się na to, ilu z nas je robi – mówi Karolina Łuczak.

W tym roku chęć przygotowania zimowych przetworów samodzielnie deklaruje 52% badanych, podczas gdy w ubiegłym roku było to 75% W tej grupie jest więcej kobiet. Wśród ankietowanych pań twierdząco odpowiedziało prawie 60%, a wśród panów odsetek wyniósł 45%

– Zdecydowanie najczęściej robimy ogórki – kiszone i konserwowe. Drugie w kolejności są dżemy i konfitury – wymienia pani Karolina.

Tego typu przetwory przygotowuje odpowiednio prawie 38% i blisko 18% respondentów. Około 9% zrobi w słoikach soki i syropy owocowe oraz grzybki marynowane. Te ostatnie są chętniej przygotowywane przez mężczyzn, podobnie jak nalewki (8,5% mężczyzn vs. 3% kobiet). Panie natomiast częściej niż panowie decydują się na przetwory z pomidorów – soki i koncentraty.

– Przetwory przygotowują przede wszystkim osoby młode, do 24..roku życia, oraz osoby powyżej 50.. roku życia. Wynika to prawdopodobnie stąd, że młodzi ludzie kierują się przede wszystkim szczególnym podejściem do zdrowego żywienia i ekologii, natomiast starsze kontynuują z kolei domową tradycję – wskazuje rozmówczyni..

Blisko 55% ankietowanych twierdzi, że w ich domach słoiki na zimę robi się niemal co roku, zaś co trzeci mówi, że zdarza się to czasami. Motywacją jest przede wszystkim smak domowych przetworów. Polacy oceniają je jako lepszy niż kupowanych produktów w słoikach. Cenią także to, że można je przygotować z naturalnych składników.

– Przede wszystkim korzystamy z własnych zbiorów, z tego, co sami mamy w ogrodach. Drugie w kolejności są zakupy na targach lub osiedlowych warzywniakach. Najmniejszą popularnością cieszą się zakupy w supermarketach, z których najczęściej korzystają panowie – mówi pani Karolina.

Co piąty badany wykorzystuje w przetworach warzywa i owoce, które otrzymał od rodziny i znajomych. Często też obdarowujemy innych przygotowanymi samodzielnie produktami.

Czy badania pokrywają się z Waszymi obserwacjami z życia? Przygotowujecie domowe przetwory? :)

Newseria.pl / pexels.com

Redakcja mojaWieś.pl ..

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Ja uważam i wiele z moich koleżanek,że jednak w związku z pandemią mamy więcej czasu no właśnie na przetwory.Wiele imprez środowiskowych w których miały uczestniczyć członkinie zostało odwołanych.Tak więc PRZETWORY GÓRĄ! bo wiadomo że gospodynie nie umieją się obijać po kątach.

0

19 wrz 2020, 16:04:40

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Ruch to zdrowie?

Regularne ćwiczenia są niezbędnym warunkiem dobrego stanu zdrowia i prawidłowej odporności. – Osoba, która ćwiczy regularnie, o 30 proc. rzadziej zapada na infekcje dróg oddechowych – podkreśla dr hab. n. med. Ernest Kuchar, specjalista chorób zakaźnych. Aktywność fizyczna to także odpowiedź na choroby cywilizacyjne takie jak cukrzyca czy miażdżyca, a to one – mimo zagrożenia koronawirusem – są główną przyczyną zgonów w krajach rozwiniętych. Eksperci radzą więc, by nie porzucać ćwiczeń w sezonie jesienno-zimowym, tym bardziej że w siłowniach i klubach fitness obowiązuje rygorystyczny reżim sanitarny, który minimalizuje ryzyko zakażenia. – Choroby związane z miażdżycą, takie jak zawał serca oraz udar, to dwie najczęstsze przyczyny zgonów, na trzecim miejscu lokują się nowotwory. One i pozostałe choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, nadwaga, hipercholesterolemia i nadciśnienie, są związane z niezdrowym trybem życia i mają związek z niedoborem wysiłku fizycznego. Polskie społeczeństwo jest w zasadzie w całości zagrożone przez brak tego wysiłku, który jest niezbędny do zachowania zdrowia – mówi dr hab. n. med. Ernest Kuchar, specjalista chorób zakaźnych i medycyny sportowej, kierownik Kliniki Pediatrii z Oddziałem Obserwacyjnym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Ekspert podkreśla, że efekty dadzą tylko ćwiczenia wykonywane systematycznie. – Pandemia to specjalna sytuacja, jednak wysiłek fizyczny jest potrzebny regularnie. Jakakolwiek przerwa przekraczająca dwa tygodnie ma niekorzystny wpływ na nasze zdrowie i naszą odporność – dodaje. Badania naukowe prowadzone w czasie pandemii grypy AH1N1pdm09 wykazały, że regularny wysiłek fizyczny zmniejsza o około 30 proc. ryzyko zakażeń dróg oddechowych. – Regularna aktywność fizyczna poprawia chemię naszego organizmu, szczególnie hormony, które powodują, że czujemy się lepiej, a to jest bezcenne dla naszego zdrowia psychicznego. Świadomość w tym zakresie buduje ogólnopolska kampania edukacyjna „Ćwicz odporność”, w której aktywny udział bierze sześć sieci fitness.  – Kluby fitness czy siłownie stają się centrami zdrowia, w których jesteśmy w stanie przeciwdziałać chorobom cywilizacyjnym i pomagać sobie w psychofizycznej kondycji w tym trudnym jesienno-zimowym okresie – dodaje Tomasz Groń. Czy powinny być zatem zamknięte? Piszcie na redakcja@mojaWies.pl Źródło: newseria.pl Czytaj dalej

Stara chałupa w Krynkach

W starej chałupie   Zagrała nam w sercach historia Z różnych źródeł historycznych wiemy, że rolę schronienia w dawnych czasach pełniły jaskinie, ziemianki, a nawet szałasy. Jednak esencją zdolności budowlanych człowieka, jest właśnie dom. Sięgając do historii budowania domów wyróżnić można wiele rozwiązań, które dziś jawią się jako koncepcje zupełnie archaiczne. Nasza Redakcja udała się na prelekcję dotyczącą historii polskich chałup do świętokrzyskich Krynek, gdzie pan Witold Szadkiewicz swoje opowieści wplatał w poezję na ten właśnie temat. Mieliśmy przy okazji możliwość obejrzenia starej chałupy krynkowskiej, w której w okresie II wojny światowej, prowadzone były przez panią Irenę Kapuśniakową tajne komplety. ...Ojcowski dom to istny skarb... dar Ojca Niebieskiego I choćbyś przeszedł cały świat... nie znajdziesz piękniejszego.... Mieszkania dla ludzi Domy jako mieszkania dla ludzi, w zależności od epoki budowano z gliny, drewna i kamienia, a następnie z cegieł. Historia domów jednorodzinnych sięga XVII wieku, a za ich ojczyznę uznaje się Anglię. Najpopularniejszym surowcem w budownictwie jedno i wielorodzinnym bez wątpienia była i często wciąż jest cegła. To właśnie z niej od średniowiecza, aż do połowy XX wieku wznoszono bogato zdobione kamienice. Stare domki polskie.... Stare, drewniane chałupy, które zachwycają nie tylko turystów, ale ludzi z pasją do tradycji i kultury, znaleźć można w miejscowościach: Rajcza, Ujsoły, Cięcina, Wieprz, czy też Milówka. Często stoją one przy głównych drogach, ale też penetrując wiejskie okolice znajdujemy je przy górskich szlakach czy też na leśnych polanach. Przykuwają one nasz wzrok, bo kryją w sobie jakąś tajemnicę, a także arcyciekawą historię. Przywołują one zawsze nostalgię i wywołują refleksję. Te chałupy mają swoje „dusze". Kiedyś tętniły one życiem, a w dobie naszego politycznego niebytu stanowiły ostoję polskości i rodzimej kultury. ...W ojców domu pod obrazem mówmy pacierz wszyscy razem prosząc Pana o dar łaski by z Polaków zdjął potrzaski....   Według relacji pana Witolda W dziewiętnastym stuleciu, przeważnie stosowano konstrukcję zrębową przy budowie domów. To znaczy bale układane były jedne na drugich, a w narożach łączono je między sobą pasującymi do siebie wycięciami. W wielu przypadkach bale ścian kryto pod oszalowaniem z desek. Stosowano elementy ozdobne np. poprzez wycięcia w tzw. jaskółczy lub jako swoisty pionowy grzebień wystających końców bali. Dachy z reguły pokrywano gontem, rzadziej dachówkami czy łupkiem, czasami robiono to słomą lub trzciną. Budowla obrastała często licznymi przybudówkami jak przedsionek, przybocze, czy podcienia zwane sobotami. Aby na każdym kroku podkreślić polskość budowniczych i późniejszych mieszkańców wspomnianych chałup, między bale zrębowe wkładano parę polskich groszy, lub kartkę widokową, na której widniały po polsku napisane świąteczne życzenia. Na belkach stropowych ryto często rok budowy domu i nazwisko jego mieszkańców. W domach szlacheckich we wspomnianym miejscu, często umieszczano jeszcze nazwę herbu rodowego.   ….W polskiej chałupie... tam przy powale widnieje herb rodu... błyszcząc w polskiej chwale...   Ewa Michałowska -Walkiewicz   Czytaj dalej

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij