Kulinaria

1 11
Kłosuj Komentuj Ulubione

Czekoladowy omlet z truskawkami

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1⁄2 łyżeczki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1⁄2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 kostki ciemnej czekolady E.Wedel
  • Kawałek masła do posmarowania patelni
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania
  • 200 g świeżych truskawek
  • Cukier puder (do oprószenia)
  • Sok z cytryny
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%

 

PRZYGOTOWANIE

1. Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj kakao ciemne z Ghany E.Wedel i cukier wanilinowy, dokładnie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, następnie zmniejsz obroty na średnie i stopniowo dodawaj wymieszane żółtka, cały czas ubijając (przez około pół minuty).

 

2. Zmniejsz obroty na minimalne i stopniowo (ale krótko, już tylko przez około 10 sekund) dodawaj mąkę̨ wraz z dodatkami, na koniec delikatnie połącz z pokrojoną na kawałeczki gorzką czekoladą E.Wedel.

 

3. Nagrzej patelnię. Nadziej na widelec kawałek masła i wysmaruj nim dno patelni (patelnie ma być́ tylko natłuszczona, resztę̨ masła odłóż). Na patelnię wylej ubitą masę, zmniejsz ogień na średni i smaż bez przykrycia przez ok. 3-4 minuty, aż omlet zacznie cichutko skwierczeć́. Przełóż omlet na drugą stronę smaż przez około 2 minuty. Przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną z dodatkiem cukru wanilinowego i truskawkami.

Redakcja mojaWieś.pl ..

Iwona K.

Fantastyczny konkurs. Biorę się do pracy :))))

0

19 cze 2019, 12:42:05

Przeczytaj również wszystkie artykuły z kategorii >

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij