Aktualności

1 14
Kłosuj Komentuj Ulubione

Czekoladowe przepisy - nie tylko na słodko!

Wczoraj obchodziliśmy Dzień Czekolady, dlatego też warto bliżej przyjrzeć  się jej składnikom odżywczym i zaletom. Bo choć pełno w niej cukru, to bez czekolady trudno jest żyć ;) Pojawia się w przepisach na smakołyki, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jest świetnym pomysłem na drobny upominek dla bliskiej osoby, a także świetnym poprawiaczem humoru!

  • jest świetnym źródłem: węglowodanów (którymi żywi się nasz mózg), magnezu, żelaza (niezbędne w produkcji czerwonych krwinek), teobraminy (pobudzającej pracę nerek)
  • zwiększa odporność na infekcje
  • zapobiega zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca
  • poprawia pracę układu krążenia
  • neutralizuje działanie złego cholesterolu
  • powoduje wzrost poziomu przeciwutleniaczy we krwi - spowalniają one proces starzenia
  • dodaje wigoru i poprawia humor
  • spośród wszystkich słodyczy czekolada jest najmniej niebezpieczna dla zębów

W 100 g gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu, który niezwykle korzystnie wpływa na system nerwowy - poprawia sprawność intelektualną, usprawnia przewodnictwo nerwowe.

Znając jej cenne właściwości, warto sięgać  po czekoladę w kuchni, dodając ją nie tylko do słodkich deserów:

Polędwiczki czekoladowo-kawowe

Składniki

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżeczki mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • 6 dag białej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 8 medalionów z polędwiczek wieprzowych
  • 6 łyżek drobno mielonej kawy
  • sól
  • pieprz

W rondelku rozpuść masło, oprósz je mąką, wymieszaj. Gdy pojawią się bąbelki, wlej bulion i ciągle mieszając, gotuj do zgęstnienia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw do smaku, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Medaliony natrzyj solą i pieprzem, obtocz w kawie i strząśnij jej nadmiar. Usmaż na maśle (po 5 minut z każdej strony). Podawaj z sosem czekoladowym.

Chleb czekoladowy

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 i 1/2 filiżanki mąki
  • 1/2 filiżanki cukru
  • 1/3 filiżanki kakao
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 filiżanka chipsów czekoladowych lub drobno posiekanej ciemnej czekolady
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody

Do dużego kubka wkrusz drożdże, dodaj 1/3 filiżanki ciepłej wody i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z cukrem, kakao i solą. Do kubka z drożdżami dolej 1 i 1/4 filiżanki ciepłej wody. Całość przelej do miski z mąką i wymieszaj, dodaj chipsy lub czekoladę i znów wymieszaj.

Z ciasta uformuj kulę, wyłóż na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez 10 - 15 minut. Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryj przezroczystą folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Uderz pięścią w ciasto, wyłóż jena podsypany mąką blat, podziel na 2 części, rozwałkuj i uformuj 2 bochenki, składając boki ciasta do środka. Ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. W połowie czasu wyrastania posmaruj rozmieszanym jajkiem.

Piekarnik nagrzej do 230 stopni C i piecz chleb przez 10 minut. Później obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 20 minut. Wyjmij z piekarnika, przykryj ściereczką i czekaj aż całkowicie ostygnie.

Smacznego!

Również Koła Gospodyń Wiejskich śmiało chwalą się swoimi czekoladowymi przysmakami:

  1. Przepis na ciasto ze śliwkami w czekoladzie, Pani Krystyny Pustelnik z KGW Jejkowice
  2. Likier czekoladowy, Pani Lucyny Malec z KGW Lipowe
  3. Domowa nutella – przepis na konkurs „Lato zamknięte w słoiku” zajał II miejsce, przepis według KGW Lipowe
  4. Nasze domowe brownie czyli ciasto mocno czekoladowe, Pani Barbary Kawik z KGW Wioskowe trio

Redakcja mojaWieś.pl ..

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Oj!!!! tym przepisom i jej składnikowi CZEKOLADZIE nie można się oprzeć, toteż podkasać trzeba rękawy i do dzieł!!!!! Smacznego.

9

15 kwi 2018, 11:54:56

Przeczytaj również

Lokalną historię tworzą ludzie z pasją

Każde Koło Gospodyń Wiejskich ma swoją historię, a historię tworzą ludzie-pasjonaci, którzy poświęcają swój czas, energię, a często i własne środki finansowe. Nie bacząc na przeszkody rysują kolejne rozdziały w historii naszej miejscowości. Oto kilka pasjonatek, które całym sercem oddane są działalności w Kole Gospodyń. Pani Stasia Radoń- wieloletnia przewodnicząca Koła Gospodyń w  Siedlcu, inicjatorka wielu przedsięwzięć, a szczególnie uruchomienia  przedszkola dla dzieci wiejskich. Organizowała liczne kursy doskonalące dla mieszkańców wsi.Pasjonatka folkloru, śpiewu, tańca i muzyki.  Pani Krysia Cagiel - długoletnia członkini Koła Gospodyń, reprezentuje Siedlec na prawie wszystkich konkursach śpiewaczych. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki. Pięknie haftuje, a Jej dzieła stanowią dekoracje  na wielu wystawach. Pani Danusia Maciuszek- obecna przewodniczaca Koła Gospodyń. Pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Danusia Niemiec- wieloletni kierownik zespołu folklorystycznego Siedlecanie, pasjonatka folkloru i tradycji,dusza artystyczna, inicjatorka założenia Izby Regionalnej, inicjatorka Biesiad Agroturystycznych, organizatorka wielu konkursów, wernisaży i wystaw regionalnych, dzięki Jej zaangażowaniu potrawa regionalna stała się produktem certyfikowanym, a o Kole Gospodyń w Siedlcu usłyszano w całej Polsce i za granicą. Nigdy nie szczędzi czasu ani energii, aby w dobrym stylu i na wysokim poziomie promować naszą Małą Ojczyznę. Pani Helenka Szymańska -pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Basia Rybka- wieloletni skarbnik koła-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Jadzia Chudecka,pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Krysia Pilch-pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pani Helenka Styczeń- pasjonatka folkloru, tańca i muzyki.Propaguje kuchnię regionalną. Uczestniczka wielu konkursów śpiewaczych, kulinarnych, wystaw regionalnych itp. Pasjonatów jet duuuuuuuuużo więcej, ale na razie zostały przedstawione panie z długoletnim stażem i wieloma sukcesami na koncie. Czytaj dalej

0 1
0 1
0 0

Bez pasji jesteśmy skazani na przeciętność

Panie z Koła Gospodyń w Siedlcu łączy wiele pasji. Przez wiele lat zadziwiają aktywnością, inwencją twórczą, pracą społeczną na rzecz środowiska oraz działaniami skierowanymi na ocalenie od zapomnienia tego co piękne i wartościowe. Dzięki gospodyniom działo i dzieje się dużo dobrego w Siedlcu, który swoją historią sięga 1367 roku. To w Siedlcu - miejscowości nazywanej Artystyczną Doliną Raby panie z Koła Gospodyń od ponad pół wieku tworzą niepowtarzalny klimat w  podtrzymywaniu tradycji i budowaniu tożsamości regionalnej środowiska. Właściwe działania Koła Gospodyń Wiejskich pozwalają młodzieży czerpać dobre wzorce i doceniać dorobek kulturowy swoich matek i babć, szanować poprzednie pokolenia, dzięki którym rozkwitła wieś i dzisiaj stanowi matecznik tradycji i  kultury. Mimo że na przestrzeni lat zmieniały się potrzeby i kierunki działania, nigdy nie zmienił się cel oraz wartości, którymi kieruje się organizacja. Koło szczególnie pielęgnuje dziedzictwo kulturowe regionu poprzez kultywowanie folkloru i sztuki ludowej, śpiew, tradycyjne obrzędy oraz kuchnię regionalną. W kole działają trzy pokolenia pań, które pielęgnują i  zachowują od zapomnienia dawne tradycje i zwyczaje, a kultura ludowa stanowi dla nich dużą wartość. Wielkim zaszczytem dla koła jest noszenie krakowskiego ludowego stroju regionalnego, w którym gospodynie mogą prezentować swój region na różnego rodzaju konkursach, festiwalach, wystawach, biesiadach  i spotkaniach integracyjnych. Działalność koła od 1987 r. jest starannie dokumentowana w kronikach. Czytaj dalej

0 1

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij