Aktualności

1 14
Kłosuj Komentuj Ulubione

Czekoladowe przepisy - nie tylko na słodko!

Wczoraj obchodziliśmy Dzień Czekolady, dlatego też warto bliżej przyjrzeć  się jej składnikom odżywczym i zaletom. Bo choć pełno w niej cukru, to bez czekolady trudno jest żyć ;) Pojawia się w przepisach na smakołyki, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Jest świetnym pomysłem na drobny upominek dla bliskiej osoby, a także świetnym poprawiaczem humoru!

  • jest świetnym źródłem: węglowodanów (którymi żywi się nasz mózg), magnezu, żelaza (niezbędne w produkcji czerwonych krwinek), teobraminy (pobudzającej pracę nerek)
  • zwiększa odporność na infekcje
  • zapobiega zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca
  • poprawia pracę układu krążenia
  • neutralizuje działanie złego cholesterolu
  • powoduje wzrost poziomu przeciwutleniaczy we krwi - spowalniają one proces starzenia
  • dodaje wigoru i poprawia humor
  • spośród wszystkich słodyczy czekolada jest najmniej niebezpieczna dla zębów

W 100 g gorzkiej czekolady znajduje się aż 300 mg magnezu, który niezwykle korzystnie wpływa na system nerwowy - poprawia sprawność intelektualną, usprawnia przewodnictwo nerwowe.

Znając jej cenne właściwości, warto sięgać  po czekoladę w kuchni, dodając ją nie tylko do słodkich deserów:

Polędwiczki czekoladowo-kawowe

Składniki

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżeczki mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • 6 dag białej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 8 medalionów z polędwiczek wieprzowych
  • 6 łyżek drobno mielonej kawy
  • sól
  • pieprz

W rondelku rozpuść masło, oprósz je mąką, wymieszaj. Gdy pojawią się bąbelki, wlej bulion i ciągle mieszając, gotuj do zgęstnienia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przypraw do smaku, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Medaliony natrzyj solą i pieprzem, obtocz w kawie i strząśnij jej nadmiar. Usmaż na maśle (po 5 minut z każdej strony). Podawaj z sosem czekoladowym.

Chleb czekoladowy

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 i 1/2 filiżanki mąki
  • 1/2 filiżanki cukru
  • 1/3 filiżanki kakao
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 filiżanka chipsów czekoladowych lub drobno posiekanej ciemnej czekolady
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody

Do dużego kubka wkrusz drożdże, dodaj 1/3 filiżanki ciepłej wody i 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z cukrem, kakao i solą. Do kubka z drożdżami dolej 1 i 1/4 filiżanki ciepłej wody. Całość przelej do miski z mąką i wymieszaj, dodaj chipsy lub czekoladę i znów wymieszaj.

Z ciasta uformuj kulę, wyłóż na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez 10 - 15 minut. Przełóż ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryj przezroczystą folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Uderz pięścią w ciasto, wyłóż jena podsypany mąką blat, podziel na 2 części, rozwałkuj i uformuj 2 bochenki, składając boki ciasta do środka. Ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. W połowie czasu wyrastania posmaruj rozmieszanym jajkiem.

Piekarnik nagrzej do 230 stopni C i piecz chleb przez 10 minut. Później obniż temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejne 20 minut. Wyjmij z piekarnika, przykryj ściereczką i czekaj aż całkowicie ostygnie.

Smacznego!

Również Koła Gospodyń Wiejskich śmiało chwalą się swoimi czekoladowymi przysmakami:

  1. Przepis na ciasto ze śliwkami w czekoladzie, Pani Krystyny Pustelnik z KGW Jejkowice
  2. Likier czekoladowy, Pani Lucyny Malec z KGW Lipowe
  3. Domowa nutella – przepis na konkurs „Lato zamknięte w słoiku” zajał II miejsce, przepis według KGW Lipowe
  4. Nasze domowe brownie czyli ciasto mocno czekoladowe, Pani Barbary Kawik z KGW Wioskowe trio

Redakcja mojaWieś.pl ..

Cecylia P. z Koło Gospodyń Wiejskich "Strażniczki Tradycji"wPisarzowicach

Oj!!!! tym przepisom i jej składnikowi CZEKOLADZIE nie można się oprzeć, toteż podkasać trzeba rękawy i do dzieł!!!!! Smacznego.

9

15 kwi 2018, 11:54:56

Przeczytaj również

Posiedzenie Rady Powiatu ŚIR

6 grudnia 2018 r w świetlicy wiejskiej w Skarżysku Kościelnym odbyło się posiedzenie Rady Powiatowej Świętokrzyskiej Izby Rolniczej powiatu Skarżyskiego. Program i tematyka posiedzenia : 1. Otwarcie posiedzenia i powitanie uczestników- Przewodniczący Rady Powiatowej Świętokrzyskiej Izby Rolniczej w Skarżysku -Kamiennej - Pan Szymon Płusa. 2. Wystąpienia zaproszonych gości. 3. Rolniczy Handel Detaliczny oraz informacja z działalności Lekarza Powiatowego Weterynarii w Skarżysku- Kamiennej – Pan Krzysztof Bąk. 4. Informacja z działań Biura Powiatowego ARiMR w Skarżysku- Kamiennej – Pan Kierownik Konrad Sokół. 5. Informacja z bieżącej działalności Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Skarżysku- Kamiennej- Pani Kierownik Jolanta Krupa. 6. „Korzyści z posiadania innowacyjnych zbiorników firmy Swimer w kontekście aspektów prawnych i ochrony środowiska”- Przedstawiciel firmy Swimer z Torunia. zastępca dyrektora handlowego do spraw rozwoju i sprzedaży Pan Andrzej Banaszek z osobami towarzyszącymi 7. „Informacje o korzyściach dla rolnika płynących ze współpracy z Rabatem Rolniczym”- Przedstawiciel Rabatu Rolniczego - prezes ZRKiOR woj. świętokrzyskiego Pan Bogdan Żerniak oraz Pan Robert Muzoł 8. Informacja z bieżącej działalności Świętokrzyskiej Izby Rolniczej w Kielcach, Pani Krystyna Zdonek – Członek Zarządu ŚIR. 9. Podziękowania i podsumowanie roku 2018 - Przewodniczący ŚIR Pan Szymon Płusa. Spotkanie upłynęło w miłej i pełnej pomysłów na kolejne lata atmosferze. Spotkanie z pewnością zaoowocuje wieloma ciekawymi współpracami i projektami. Serdecznie dziękujemy, że Program "mojaWieś" mógł uczestniczyć w tym spotkaniu i móc przedstawić korzyści płynące ze współracy z nami. Do zobaczenia! Czytaj dalej

0 0

ANIOŁKI W KAŻDYM DOMU

Dekoracje na Boże Narodzenie   Aniołki w każdym domu   Anioł, inaczej mówiąc posłaniec Boży, to byt duchowy, który od wieków wzbudza ludzki zachwyt ze względu na swój przepiękny wygląd. Jak podaje nam historia, ludzie zawsze lubili stroić swoje pielesze domowe właśnie porcelanowymi Aniołkami, które jak wierzono przynoszą takiemu domowi szczęście. Włoskie putto Putto, to motyw dekoracyjny przedstawiający małego nagiego chłopca. W dobie renesansu i baroku, temu chłopczykowi zaczęto dorabiać skrzydła i tak nadawano mu wyglądu Anioła. Podróże Polaków do Rzymu i Mediolanu spowodowały, że te małe Aniołki zaczęto sprowadzać do Polski. Dekorowano nimi kościoły i kaplice, ale stanowiły one nieodłączny symbol każdego katolickiego domu. W Egipcie i Babilonie Pierwsze wyobrażenia Aniołów istniały już w starożytnym Egipcie i Babilonie. Często przedstawiano te duchowe istoty, jako uskrzydlone zwierzęta z ludzkimi twarzami. Starożytnym Aniołom przypisywano pewien rodzaj cielesności, co znajduje potwierdzenie w rzeźbach z tamtego okresu. W czasach nowożytnych, Aniołowie, są opisywani jako piękni posłańcy Boga do ludzi. Tym bardziej znalazły one swoje odbicia w sztuce i to nie tylko sakralnej. Początki kościoła katolickiego Ojcowie kościoła katolickiego, Bazyli Wielki jak też i Jan z Damaszku, wyobrażali sobie Anioły jako istoty eteryczno-ogniste. Przypisywano im posiadanie delikatnego ciała i nieograniczonego rozumu. W judaizmie natomiast uważa się, że Aniołowie wstępują w człowieka by mu coś przekazać od Stwórcy. Jak zatem widać, w tej religii uważa się, że są to tylko niezmaterializowane duchy. Dekoracje na Boże Narodzenie W dawnej Polsce uważano, że szczególne szczęście przynoszą nam Anioły, zatem nie wyobrażano sobie żeby nimi nie przystroić domów. Szczególnie czyniono to w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wieszano zatem gipsowe miniaturki tych niebiańskich bytów na firankach, choince, a przede wszystkim nad progami domów. W regionie Lublina Znane są na Lubelszczyźnie domy, do których zamawiano na okres świąt grudniowych Aniołki z Paryża, które miały ogromne rozmiary. Ustawiano je najczęściej przy choince, lub przy oknie z widokiem na ogród. W Krakowie Pani Jadwiga Krogulska, wykonywała liczne Aniołki z kolorowej bibuły, które rozdawała bliskim z najlepszymi życzeniami świątecznymi. W Warszawie Na ulicy Prostej w Warszawie, mieszkała niegdyś rodzina Janakowskich. Oni to już od jesieni robili Aniołki z szyszek i zasuszonych kwiatów. Takie dekoracje zamieszczali na zapomnianych mogiłach cmentarnych, lub w przydrożnych kapliczkach.   W okresie świąt grudniowych, wiele rodzin stroi swoje domy figurkami Aniołków. Wówczas to, magiczny okres wspomnianych świąt ma bardziej uroczysty wydźwięk.   Ewa Michałowska- Walkiewiczv Czytaj dalej

1 1
1 2

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij