Kulinaria

1 5
Kłosuj Komentuj Ulubione

Być dobrym jak chleb

17 pażdziernika zostałyśmy zaproszone do Bajkowego Przedszkola w Jaśle,na święto chleba. Był to szczególny dzień dla dzieci, gdyż wspólnie z przewodniczącą panią Zosią wyrabiały ciasto na chleb. Dzieciaki zadawały wiele pytań; z czego powstaje chleb, jak smakuje ciasto, a największą frajdą,było dotykanie paluszkami i wyrabianie ciasta. W czasie pieczenia się chleba, dzieci przygotowały dla nas wiele atrakcji i wspólnych zabaw. Zapach cieplutkiego , chleba unosił się w powietrzu, na który z niecierpliwością czekały dzieci. CHLEB Z PRZESZKODAMI 1 kg mąki , 1 litr wody ciepłej, 5 dkg drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 8 łyżek płatków owsianych, 4 łyżki słonecznika, 4 łyżki siemienia lnianego, WYKONANIE Do wody dać płatki, sól, cukier i rozkruszone drożdże, pozostawić na 1 godz. Następnie wsypać mąkę, słonecznik, siemię i dobrze wymieszać. Wyłożyć na dwie blaszki keksówki, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrasta równo z blaszką. Wstawić do piekarnika na 220 stopni, piec do 1 godz. (można zamiast słonecznika dać mąkę graham)

Czesława K. z Koło Gospodyń Wiejskich w Osobnicy

Malwina W.

Gratuluję pomysłu! Dla dzieciaków to świetna okazja do własnoręcznego upieczenia chleba - a jak wiadomo, taki smakuje najlepiej :)

1

20 lut 2019, 16:10:50

Przeczytaj również

Światowy Dzień Bigosu

Miałyśmy okazję podzielić się swoją wiedzą na temat idealnego Bigosu. Dzienikarka portalu: zkaszub.info w związku obchodzonym w dniu 20 stycznia Światowym Dniem Bigosu, w trakcie pisania artykułu o: Światowym Dniu Bigosu, zwróciła się z prośbą do naszego Koła o udzielenie odpowiedzi na pytania:  Przepis na bigos idealny - istnieje? Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? Nasze odpowiedzi, które znalzały się w artykule: Przepis na bigos idealny - istnieje? - Taki przepis nie istnieje wszystko zależy od składników ich jakości i ilości a ponadto każdy ma swój tajemniczy składnik który dodaje oraz sposób przygotowania – wyjaśniają panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sławkach. – Jedno jest pewne, że w bigosie musi się znaleźć kilka podstawowych składników, a reszta to już inwencja twórcza gotującego.  Czy na kaszubach jest tradycyjna receptura przygotowywania bigosu? - Aby ugotować bigos niezbędna jest dobra kapusta kiszona, grzyby suszone, golonka lub stopki dla kleistości. Do tego przynajmniej 3 rodzaje wędlin o rożnym smaku, cebula, przecier lub sok pomidorowy, śliwki suszone i przyprawy – zdradzają panie z KGW Sławki. – Niektórzy gotują inni smażą, co też jest przyczyną innego smaku. Tak samo można dodać świeżą kapustę, bądź też nie. Jedno jest pewne – nie ma dwóch takich samych bigosów. Całość artykułu można przeczytać na stronie: https://zkaszub.info/swiatowy-dzien-bigosu/ Zachęcamy do lektury Czytaj dalej

0 0
0 0
0 0
0 1

Trwa przekierowywanie...

Trwa przetwarzanie ...

Twój kłos został poprawnie oddany!

Twój kłos został usunięty!

Wystąpił błąd podczas kłosowania. Twój kłos nie został oddany!

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij