Aktualności

0 2
Kłosuj Komentuj Ulubione

Bezpieczna droga

To już co prawda końcówka ferii zimowych, ale o bezpieczeństwie na drodze warto pamiętać przez cały rok. Głównie, jeśli chodzi o drogę najmłodszych z domu do szkoły i na odwrót. Szczególnie w terenach wiejskich jest to bardzo ważne, zwłaszcza zimą, kiedy wcześniej robi się ciemno i piesi na drodze stają się mało widoczni. Jak zadbać o bezpieczeństwo najmłodszych i nie tylko? Oto garść wskazówek, o których powinni pamiętać wszyscy piesi i kierowcy!

  • Nie noś kluczy, komórki, pieniędzy w widocznym miejscu – to może skusić potencjalnego złodzieja.
  • Nikomu nie podawaj swojego adresu zamieszkania, nazwiska, nr telefonu – szczególnie nieznajomym.
  • Jeśli ktoś próbuje Cię skrzywdzić, wołaj głośno o pomoc.
  • Kiedy spadnie śnieg - poruszaj się ostrożnie po chodnikach i drogach.
  • Informuj bliskich dokąd idziesz i o której wrócisz.
  • Idąc w pobliżu drogi zachowaj szczególną ostrożność – długość hamowania pojazdów zimą jest znacznie dłuższa wskutek śliskiej nawierzchni.
  • Nie przebiegaj przez ulicę, nie przechodź przez ulicę w miejscach niedozwolonych.
  • Bądź widoczny na drodze, noś odzież ze specjalnymi odblaskami.
  • Nie pozwalaj, aby kierowca w trakcie jazdy korzystał z telefonu komórkowego.
  • Podczas jazdy zawsze należy zwracać uwagę na innych użytkowników drogi i utrzymywać bezpieczną odległość, zwłaszcza gdy na drogach jest ślisko i zalega śnieg.
  • Gdy zauważysz zdarzenie drogowe, a na miejscu udzielana jest pomoc, zachowując ostrożność kontynuuj jazdę, nie tamuj drogi. Pamiętaj, aby wszystkie czynności wykonywać z rozwagą, bez niepotrzebnych emocji.
  • Nie rzucaj w jadące pojazdy śnieżkami, gdyż takie zachowanie może być przyczyną kolizji lub wypadku drogowego.
  • Rodzice powinni sprawdzić drogę do szkoły, a następnie nauczyć dziecko, jak powinno prawidłowo pokonywać trasę.

  • Rodzice muszą pamiętać, że dziecko powinno być widoczne. Dlatego najlepiej, aby miało ubranie w jasnych kolorach, a na rękawie założoną specjalną opaskę odblaskową.
  • Czasem lepiej, żeby dziecko chodziło okrężną, ale dobrze oświetloną drogą, z przejściem dla pieszych oraz z sygnalizacją świetlną.
  • Możesz przejść tylko w miejscach oznaczonych pasami (zebra) – wyjątek, gdy odległość od przejścia dla pieszych przekracza 100 m.
  • Zawsze spójrz na drogę i upewnij się, czy możesz bezpiecznie przejść na drugą stronę jezdni: najpierw spójrz w lewo potem w prawo i znowu w lewo.
  • Nigdy gwałtownie nie wbiegaj na jezdnię.
  • Idź lewą stroną drogi, by widzieć nadjeżdżające samochody.
  • Zapoznaj dziecko z podstawowymi zasadami bezpieczeństwa ruchu drogowego (aby zachowało szczególną ostrożność na pasach, podczas przechodzenia przez ulicę czy na przystanku autobusowym).
  • Korzystaj z auta w sposób bardzo odpowiedzialny. Pamiętaj, że zachowanie dziecka często bywa trudne do przewidzenia. Zwolnij gdy zbliżasz się do miejsca, w którym znajduje się szkoła, przedszkole czy plac zabaw.
  • Dowożąc dziecko do szkoły należy zatrzymać się w miejscu dozwolonym tak, aby nie ograniczyć widoczności dla innych kierujących i pieszych przechodzących przez jezdnię. Nigdy nie parkuj w zatoczce autobusowej.

O bezpieczeństwie na drodze stanowi również pojazd, którym się poruszamy. Sprawdź czy Twoje auto jest sprawne i nie wymaga naprawy. Każda usterka może być powodem do zdarzenia drogowego!

Już teraz możesz skorzystać z atrakcyjnej możliwości kupienia auta w MultiOpcji! Dzięki takiej możliwości finansowania, możesz częściej zmieniać auto na nowe i mieć gwarancję bezpiecznej jazdy. Skorzystaj dzięki Ofercie Rabatowej z Forda w MultiOpcji klikając TUTAJ i uzyskaj rabat na swoje auto!

Miło nam również poinformować o nowym salonie AUTO KAMAG w Pile, który dołączył niedawno do Programu „mojaWieś”, oferując korzystne rabaty w ramach Programu „mojaWieś” dla mieszkańców wsi.

Na zdjęciu od lewej: Prezes Salonu Auto KAMAG w Pile – Pan Dobrzyca, VicePrezes WZRKiOR w Poznaniu – Pan Edmund Stachowiak, Dyrektor ds. Sprzedaży Salonu Auto Kamag – Pan Marek Środa.

Czy słyszałeś o nowym modelu Ford EcoSport? Sprawdź więcej TUTAJ.

Redakcja mojaWieś.pl ..

Przeczytaj również

Przepisy z udziałem KRÓLOWEJ ŚLIWKI WĘGIERKI

Zaczął się sezon śliwkowy. W moim sadzie w tym roku jest urodzaj na owoce,teraz są na topie śliwki węgierki. Przesyłam więc 2 przepisy w których to króluje śliwka węgierka.   Mielone kotlety w sosie śliwkowym.   1kg mięsa mielonego 3 duże jaja 2 łyżki bułki tartej bułka tarta do panierki 2 łyżki słonecznika (może być lekko uprażony) sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku   30 sztuk wydrylowanej śliwki węgierki   Wyrobić mięso ze składnikami i uformować kotlety obtaczając każdy w bułce tartej. Ułożyć w naczyniu do pieczenia lekko podlać olejem i wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na termo-obieg 180ºC i piec około 45minut.Następnie umyte i wydrylowane śliwki ułożyć na kotletach i jeszcze „opatulić je śliwkami. Jeżeli na dnie będzie zbyt sucho podlać wodą i olejem,by śliwki puściły sok. Naczynie nakryć folią i piec jeszcze około 30 minut. Pod koniec pieczenia podpiec śliwki wraz z kotletami mielonymi bez srebrnej folii. Powidła ze śliwek węgierek   2kg węgierek 1,5 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka miodu   Umyte i wydrylowane śliwki dusić w garnku przez 2 dni po około 1,5 do 2godzin,mieszając drewnianą łyżką, pilnować by się nie przypaliły. Trzeciego dnia w zasadzie stale mieszając po zagotowaniu się już dość gęstej masy po ok.30minutach dodać miód i cukier. Zagotować raz jeszcze. Gorącą masę zamykać w słoiczkach, pasteryzować ok. 10minut.Ułożyć w chłodnym i zacienionym miejscu odwracając słoiki. Czytaj dalej

0 3
0 0
0 0
0 0

Smakowite pomysły na dynię według KGW

Na naszych lokalnych ryneczkach, w sklepach a i na niektórych polach i w ogródkach trwa sezon dyniowy. Piękne, lśniące, jędrne dynie kuszą i zapraszają do przygotowania z nich przeróżnych potraw. A kto, jak nie nasze gospodynie, doskonale znają się tym, co z dyni można przepysznego wyczarować? Zapraszamy na wariację kulinarną z dynią w roli głównej! Gulasz wołowy z ciemnym piwem, dynią i chilli Składniki: 100 g boczku 1 i 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 800 g antrykotu sól i pieprz 125 ml gorącej wody 2 łyżki sosu sojowego 1 puszka pomidorów bez skórek 1 puszka (0,5l) ciemnego piwa 2 świeże papryczki chili bez pestek, pokrojone na plasterki około 500 g dyni, bez skóry i pestek przyprawy:  1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W dużym garnku żaroodpornym podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Dodaj i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony czosnek, chwilę podsmażaj, dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Dodaj pokrojone na duże kawałki (ok. 5 cm) mięso i gorącą wodę z sosem sojowym. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory z puszki, piwo oraz papryczki chili. Wymieszaj i zagotuj, przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Piecz przez 2 godziny, następnie zdejmuj pokrywę i ostrożnie, dwoma widelcami "poszarp" mięso na mniejsze kawałki. Dodaj dynię pokrojoną w 2 - 3 cm kostkę, wymieszaj. Piecz dalej przez 1/2 godziny bez przykrycia. DLACZEGO WARTO JEŚĆ DYNIĘ? zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego obniża poziom złego cholesterolu zapobiega miażdżycy, chorobom serca, reguluje poziom ciśnienia tętniczego Pyszna sezonowa zupka z dyni wg KGW z Woli Zabierzowskiej Składniki: 1 kg dojrzałej dyni bez skórki i miąższu 1 duża marchewka 1 mały seler 2 duże dojrzałe pomidory bez skórki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 3 skrzydełka drobiowe 1 ½ litra wody 2 łyżki masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 4 łyżki śmietanki 18% 1 opakowanie grzanek czosnkowych Przyprawy: Vegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry. Wykonanie: Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera gotujemy wywar, w tym czasie przygotowujemy dynię obraną ze skórki kroimy w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany wyjmuje skrzydełka dodajemy dynię i pomidory. Gotujemy na małym ogniu w między czasie kroimy cebulę w kostkę i szklimy na złoty kolor z masłem i czosnkiem, dodajemy do zupy. W tym momencie należy przyprawić do smaku według uznania .Kiedy dynia jest już miękka zdejmujemy z ognia i pozostawimy aby troszkę ostygła całość blend ujemy i doprawiamy. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta możemy rozcieńczyć. Zupkę podaję z grzankami i odrobiną śmietany apetycznie wygląda posypana pietruszką. Te i inne potrawy z dyni, które będą towarzyszyły Wam podczas jesiennych spotkań z rodziną, pomieszczą chłodziarki HAIER, dostępne w Ofercie Rabatowej w wyjątkowo atrakcyjnych cenach! A jeśli przygotoujesz dyniowe zapasy, możesz je przechowywać w zamrażarkach HAIER i cieszyć się dyniowymi specjałami nawet zimą! Zapraszamy również na inne smakowitości z dyni: Zupa z dyni według KGW Zwola TUTAJ Dyniowe smakowitości według SKGW „JAGNA” TUTAJ Dyniowe przetwory według KGW nr Nowa Wieś TUTAJ Czytaj dalej

0 2

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij