Aktualności
Zostań mistrzem wypieków! Takie przepisy tylko u nas!
Na łamach kwartalnika „mojaWieś” prezentujemy przepisy kulinarne naszej ekspertki Elżbiety Ślązak z Horodła. Autorskie, wspaniałe pomysły pani Elżbiety zachęcają do eksperymentów w kuchni i sprawiają, że wiele potraw w naszych domach nabiera rumieńców.
Oto kilka z nich, tych najsłodszych. Więcej przepisów znajdziecie na łamach naszego kwartalnika „mojaWieś”. Jeżeli nie macie go jeszcze w domu gorąco zachęcamy do prenumeraty. Gwarantujemy szybką dostawę, bezpośrednio do domu.
Jeśli potrzebujesz więcej informacji o prenumeracie i sposobach jej zamawiania, zadzwoń pod bezpłatny numer 800 007 444 lub napisz do nas wiadomość na adres redakcja@mojawies.pl.
PRZEPISY:
Sernik gotowany
Składniki
1 kg sera w wiaderku
4 jajka
200 g masła
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
200 ml mleka
duże opakowanie herbatników
polewa
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki wody
Wykonanie
W garnku, na małym ogniu rozpuścić masło, dodać oba cukry, dokładnie wymieszać. Następnie dodać twaróg i jajka, energicznie mieszać by nie było grudek. Budynie rozprowadzić w mleku, dodać do masy serowej i dokładnie mieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować chwilę aż masa zacznie bulgotać i zgęstnieje.
Dno blaszki wyłożyć herbatnikami, wylać część masy, przykryć herbatnikami i znów wylać masę. Robić tak aż do wyczerpania składników. Z masła, wody, cukru i kakao zrobić polewę. Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka, zagotować na małym ogniu aż wszystko się rozpuści i taką polewą polać ostatnią warstwę herbatników. Ostudzony sernik schłodzić w lodówce.
Szarlotka
Składniki
3,5 szklanki mąki
200 g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki śmietany
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Jabłka:
1 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołeczek, masło drobno wkroić w mąkę. Dodać śmietanę, proszek do pieczenia, cukier i żółtka. Szybko zagnieść ciasto.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnuszka i chwilę podsmażać. Dodać oba cukry i cynamon. Ostudzić.
Blaszkę posmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Połową ciasta wyłożyć blaszkę. Wylać na to jabłka. Z białek ubić pianę z odrobiną soli i wyłożyć na jabłka. Drugą połową ciasta przykryć całość. Piec ok. 45 minut w 180 st. C.
Babka majonezowa
Składniki
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
5 łyżek ulubionego majonezu
opakowanie cukru waniliowego
garść łezki czekoladowej lub kilka kostek posiekanej czekolady
polewa
3 łyżki masła
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
Wykonanie
Jajka ubić z dwoma cukrami na puszystą masę. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać w osobnej misce, dodać do ubitych jaj. Następnie dodać majonez i łezki czekoladowe. Wszystko delikatnie ale dokładnie wymieszać już łyżką drewnianą. Przelać do formy na babkę natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika na 35 minut i piec w 180 st. C. Z masła, wody, cukru i kakao zrobić polewę (wszystko razem rozpuścić na małym ogniu) i polać ostudzoną babkę.
Agnieszka N.