Aktualności

2 4
Kłosuj Komentuj Ulubione

46 Konkurs Potraw Regionalnych w Łopusznej

Wielkie święto starodawnych potraw i smakołyków kuchni podhalańskiej i spiskiej należy już do miłych wspomnień. W minioną niedzielę (15 lipca 2018r.) odbył się tradycyjny organizowany co roku przez Gminny Ośrodek Kultury w 46 Konkurs Potraw Regionalnych „Góralskie Jodło”.

Na stołach zaserwowano aż 546 potraw, słodkości i napojów, które przygotowało 100 gospodyń z 16 KGW z terenu Gminy Nowy Targ. (z Krempach, Ludźmierza, Obidowej, Długopola, Waksmundu, Morawczyny, Ostrowska, Dursztyna, Harklowej, Nowej Białej, Szlembarku, Dębna, Pyzówki, Rogoźnika, Gronkowa i Łopusznej). Było więc w czym wybierać, począwszy od tradycyjnych moskoli, kwaśnicy, pierogów, klusek różnego rodzaju poprzez bardziej wykwintne i wymyślne jak jeleń w warzywach, czy golonka na piwie. 

Dodatkowo można było posmakować ciastek wypiekanych na bieżąco przez gospodynie z Węgier, które gościnnie zaprezentowały się podczas tegorocznej imprezy. Była to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a przy tej okazji organizatorzy zadbali także o to aby nikt się nie nudził i przygotowali naprawdę mnóstwo interesujących atrakcji.
Na scenie prezentowali się znakomici artyści od naszych górali począwszy, Orkiestry Dętej z Krempach, poprzez występy iluzjonisty z Gorlic, kabaretu „Truteń” ze Skawy, zespołów muzycznych Chudoba z Wrocławia, Ahaju Fusion z Nowego Targu, zespołu regionalnego Lachy z Nowego Sącza, koncert w wykonaniu grupy z Węgier i Pań z KGW. 
Dla najmłodszych był plac zabaw i kącik animacyjny oraz naklejanie tatuaży. Dla kibiców piłki nożnej ze względu na rozgrywany w tym dniu mecz finałowy zorganizowano strefę kibica. Poza tym stoiska gastronomiczne i konsumpcyjne . 
O porządek na drogach i kierowanie ruchem zadbali strażacy z OSP Łopuszna za co GOK jako organizator imprezy składa druhom serdeczne podziękowania. 

Wyśmienita zabawa trwała do późnych godzin nocnych i mamy nadzieję, że sprostaliśmy oczekiwaniom wszystkich naszych gości, a w pamięci pozostaną miłe wspomnienia z naszej imprezy.

Sponsorami nagród w tegorocznym Konkursie Potraw Regionalnych byli: 
Gmina Nowy Targ, Gminny Ośrodek Kultury w Łopusznej, Rada Sołecka wsi Łopuszna, Janusz Porc – Dąbrowa Górnicza, Marek Głowa- Firma Ogółnobudowlana- Łopuszna, Wiesław Jarząbek – Sklep Spożywczo-Przemysłowy Łopuszna, Stanisław Żółtek – Ośrodek Szkolenia Kierowców – Klikuszowa, Józef Galik FPHU Żwirownia – Łopuszna, Mieczysław Kowalewski – Łopuszna, Podhalańskie Przeds. Drogowo- Mostowe – Nowy Targ, Grzegorz Pabis – Łopuszna, PHU DĄB J.P.M. Janos S.P. Dębno, Lokalna Grupa Działania Spisz-Podhale, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska – Krempachy, Ośrodek Doradztwa Rolniczego – Karniowice, Stanisław Buła – Stadnina Koni – Łopuszna Anna Klamerus – Nowy Sącz, Handlowo Produk. Spółdzielnia Pracy 
Samopomoc Chłopska – Nowy Targ

Patronat medialny nad wydarzeniem objęło czasopismo i portal mojawieś.pl

Jolanta Ł. z Koło Gospodyń Wiejskich Łopuszna

Jan B.

100 gospodyń z 16 KGW przygotowało aż 546 potraw - to są liczby, które stanowią o Waszej inspirującej współpracy. Brawo, oby tak dalej.

0

10 sie 2018, 16:33:11

Gabriela L. z Koło Gospodyń Wiejskich Wieszkowianki -Wieszki

gRATULACJE

0

12 sie 2018, 23:25:38

Przeczytaj również

Przepisy z udziałem KRÓLOWEJ ŚLIWKI WĘGIERKI

Zaczął się sezon śliwkowy. W moim sadzie w tym roku jest urodzaj na owoce,teraz są na topie śliwki węgierki. Przesyłam więc 2 przepisy w których to króluje śliwka węgierka.   Mielone kotlety w sosie śliwkowym.   1kg mięsa mielonego 3 duże jaja 2 łyżki bułki tartej bułka tarta do panierki 2 łyżki słonecznika (może być lekko uprażony) sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku   30 sztuk wydrylowanej śliwki węgierki   Wyrobić mięso ze składnikami i uformować kotlety obtaczając każdy w bułce tartej. Ułożyć w naczyniu do pieczenia lekko podlać olejem i wodą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na termo-obieg 180ºC i piec około 45minut.Następnie umyte i wydrylowane śliwki ułożyć na kotletach i jeszcze „opatulić je śliwkami. Jeżeli na dnie będzie zbyt sucho podlać wodą i olejem,by śliwki puściły sok. Naczynie nakryć folią i piec jeszcze około 30 minut. Pod koniec pieczenia podpiec śliwki wraz z kotletami mielonymi bez srebrnej folii. Powidła ze śliwek węgierek   2kg węgierek 1,5 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka miodu   Umyte i wydrylowane śliwki dusić w garnku przez 2 dni po około 1,5 do 2godzin,mieszając drewnianą łyżką, pilnować by się nie przypaliły. Trzeciego dnia w zasadzie stale mieszając po zagotowaniu się już dość gęstej masy po ok.30minutach dodać miód i cukier. Zagotować raz jeszcze. Gorącą masę zamykać w słoiczkach, pasteryzować ok. 10minut.Ułożyć w chłodnym i zacienionym miejscu odwracając słoiki. Czytaj dalej

0 3
0 0
0 0
0 0

Smakowite pomysły na dynię według KGW

Na naszych lokalnych ryneczkach, w sklepach a i na niektórych polach i w ogródkach trwa sezon dyniowy. Piękne, lśniące, jędrne dynie kuszą i zapraszają do przygotowania z nich przeróżnych potraw. A kto, jak nie nasze gospodynie, doskonale znają się tym, co z dyni można przepysznego wyczarować? Zapraszamy na wariację kulinarną z dynią w roli głównej! Gulasz wołowy z ciemnym piwem, dynią i chilli Składniki: 100 g boczku 1 i 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 800 g antrykotu sól i pieprz 125 ml gorącej wody 2 łyżki sosu sojowego 1 puszka pomidorów bez skórek 1 puszka (0,5l) ciemnego piwa 2 świeże papryczki chili bez pestek, pokrojone na plasterki około 500 g dyni, bez skóry i pestek przyprawy:  1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W dużym garnku żaroodpornym podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Dodaj i zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojony czosnek, chwilę podsmażaj, dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Dodaj pokrojone na duże kawałki (ok. 5 cm) mięso i gorącą wodę z sosem sojowym. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory z puszki, piwo oraz papryczki chili. Wymieszaj i zagotuj, przykryj pokrywą i wstaw do piekarnika. Piecz przez 2 godziny, następnie zdejmuj pokrywę i ostrożnie, dwoma widelcami "poszarp" mięso na mniejsze kawałki. Dodaj dynię pokrojoną w 2 - 3 cm kostkę, wymieszaj. Piecz dalej przez 1/2 godziny bez przykrycia. DLACZEGO WARTO JEŚĆ DYNIĘ? zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego obniża poziom złego cholesterolu zapobiega miażdżycy, chorobom serca, reguluje poziom ciśnienia tętniczego Pyszna sezonowa zupka z dyni wg KGW z Woli Zabierzowskiej Składniki: 1 kg dojrzałej dyni bez skórki i miąższu 1 duża marchewka 1 mały seler 2 duże dojrzałe pomidory bez skórki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 3 skrzydełka drobiowe 1 ½ litra wody 2 łyżki masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 4 łyżki śmietanki 18% 1 opakowanie grzanek czosnkowych Przyprawy: Vegeta, magii, pieprz, papryka ostra, curry. Wykonanie: Ze skrzydełek, wody, marchewki i selera gotujemy wywar, w tym czasie przygotowujemy dynię obraną ze skórki kroimy w kostkę. Kiedy wywar jest już ugotowany wyjmuje skrzydełka dodajemy dynię i pomidory. Gotujemy na małym ogniu w między czasie kroimy cebulę w kostkę i szklimy na złoty kolor z masłem i czosnkiem, dodajemy do zupy. W tym momencie należy przyprawić do smaku według uznania .Kiedy dynia jest już miękka zdejmujemy z ognia i pozostawimy aby troszkę ostygła całość blend ujemy i doprawiamy. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta możemy rozcieńczyć. Zupkę podaję z grzankami i odrobiną śmietany apetycznie wygląda posypana pietruszką. Te i inne potrawy z dyni, które będą towarzyszyły Wam podczas jesiennych spotkań z rodziną, pomieszczą chłodziarki HAIER, dostępne w Ofercie Rabatowej w wyjątkowo atrakcyjnych cenach! A jeśli przygotoujesz dyniowe zapasy, możesz je przechowywać w zamrażarkach HAIER i cieszyć się dyniowymi specjałami nawet zimą! Zapraszamy również na inne smakowitości z dyni: Zupa z dyni według KGW Zwola TUTAJ Dyniowe smakowitości według SKGW „JAGNA” TUTAJ Dyniowe przetwory według KGW nr Nowa Wieś TUTAJ Czytaj dalej

0 2

Trwa przekierowywanie...

Plik jest zbyt duży, dozwolona wielkośc to max 10MB.

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij