Wiadomości z koła

Aktualności regionalne

2 5

Aktualności regionalne

1 3

Nagrody i osiągnięcia

ZAPOMNIANE SMAKI

Nasze Koło otrzymało od redakcji „Echa Dnia” propozycję przygotowania wraz z opisem staropolskich tradycyjnych dań obiadowych, wywodzących się z naszego regionu. Przepisy te miały zostać zamieszczone w przygotowywanej przez w/w redakcję książce kucharskiej. Zadanie zostało wykonane bez przeszkód a przygotowane potrawy przypomniały uczestniczkom kuchennego spotkania najlepsze smaki dzieciństwa a były to : garus ze śliwek ( w tym przypadku użyte zostały śliwki z własnoręcznie przygotowanych zapasów na zimę, ze słoika), porka (zwana inaczej lemieszka lub psiocha) z mąki i ziemniaków, ze skwarkami gołąbki z kaszy gryczanej z grzybami, w sosie grzybowym, na liściu włoskiej kapusty. Potrawy zostały sfotografowane, opisane i wysłane do redakcji . Nadszedł dzień, w którym otrzymałyśmy miłą wiadomość, że ukazała się zapowiadana książka kucharska a w niej nasze przepisy. Książka nosi tytuł „Świętokrzyskie smaki - regionalna książka kucharska” i zawiera 144 przepisy z całego województwa świętokrzyskiego. Czujemy się zaszczycone, bo w ten sposób mogłyśmy zaprezentować nasze Koło a także promować naszą Gminę jako jedyny zespół z tego rejonu. Proponujemy przypomnienie sobie w swoich kuchniach i wypróbowanie w/w potraw, bo są naprawde wspaniałe. A w związku ze zbliżającymi się Świętami myślę, że zupa ze śliwek z powodzeniem może być podana w czasie wigilijnej kolacji. Danie smaczne i pożywne. Podaję przepis dla wszystkich, którzy go nie znają: GARUS ZE ŚLIWEK I JABŁEK składniki: ½ kg śliwek bez pestek (najlepiej węgierki, zimą bardzo dobrze sprawdza sie 1 litrowy słoik kompotu ze sliwkami), 2 – 3 winne jabłka, cukier do smaku, kilka goździków, szczypta cynamonu lub kawałek laski, rodzynki, ½ szkl mleka, 2 łyżki mąki, sok z cytryny. Wykonanie : Wypestkowane śliwki, jabłka pokrojone w ósemki, mogą być ze skórką, wrzucamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody, gotujemy do miękkości owoców. Dodajemy cukier, goździki, cynamon, rodzynki, sok z cytryny (do smaku). Mleko mieszamy z mąką i zawiesiną podprawiamy zupę do zagęstnienia. Podajemy z ugotowanymi całymi ziemniakami pokraszonymi skwarkami i posypanymi koperkiem, bądź cebulką zesmażoną na złoty kolor na dwóch łyżkach masła.       Smacznego. W imieniu Koleżanek z Koła Przewodnicząca KGW, Halina Dragan. Czytaj dalej

1 2

Nagrody i osiągnięcia

2 3

Aktualności regionalne

1 3

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies.

Zamknij