Kulinaria
Wyróżnienie dla KGW Skarżysko Kościelne w Wojewódzkim Konkursie Smaki Gęsiny
12 listopada 2017 w Rakowie odbył się Wojewódzki Konkurs na potrawę z gęsi kieleckiej – Smaki Gęsiny. Powiat Skarżyski reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich ze Skarżyska Kościelnego i otrzymało wyróżnienie za "Gęś w miodzie z cebulą".
Składniki (w tym produkty z Listy Produktów Regionalnych Województwa Świętokrzyskiego):
- 1tuszka gęsi kieleckiej (mogą być uda)
- 4 duże cebule ( kroimy w piórka)
- 3 łyżki ostrego sosu pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki świętokrzyskiego miodu spadziowego
- 1/2 litra oleju
- 1 piwo jasne
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie – do smaku.
Opis przygotowania:
Opłukane i obsuszone mięso doprawiamy przyprawami. Przygotowujemy zalewę: olej, świętokrzyski miód spadziowy, koncentrat pomidorowy i ostry sos pomidorowy. Porcje tuszki z gęsi układamy w naczyniu żaroodpornym lub w gęsiarce, zalewamy przygotowaną zalewą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny ( bez cebuli ). Następnie mięso pieczemy polane piwem 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Po 40 minutach dodajemy cebulę i pieczemy jeszcze 20 minut. Gotowy produkt podajemy z topinamburem, kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Informacje o potrawie – tradycja i pochodzenie
Dostępność gęsiny w naszym kraju jest słaba, ale gdy cofniemy się w lata 60-70- te XX wieku była ona dość popularna. Gęsi w latach naszych dziadków były w każdej zagrodzie, wypasano je na pastwiskach, szczególnie tam gdzie była rzeka lub sadzawka. Po ok. 10 tygodniach życia gęsi podskubywano na pierze, a później od listopada rozpoczynał się sezon na gęsinę zwłaszcza pieczoną. Organizowano tradycyjne wieczorowe darcie piór przy wspólnym śpiewaniu i zabawach, którym towarzyszyło przygotowanie potraw z gęsi. Zawsze jednak były to dania okazjonalne: przed adwentem, postem lub na święta, z uwagi na pracochłonność przygotowania tuszki oraz czas jej pieczenia (godzinę na każdy kilogram). Gęś w miodzie z cebulą była i jest przygotowywana w naszej okolicy i jest dużym przysmakiem.
Malwina W.
Panie w pięknych strojach w otoczeniu takich smakołyków, aż uśmiech ciśnie się na usta :) Muszę koniecznie spróbować podanego przepisu. Dziękuję! :)
14 lis 2017, 11:24:10