Kulinaria
Roladki wieprzowe
Wykorzystując fundusz sołecki w naszej miejscowości dużo się dzieje.
10 września odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadził Pan Filip Sajdak z firmy UgotujSam.Który
lubi się dzielić pasją do gotowania. Precyzyjny przepis gwarantuje sukces już w pierwszym podejściu. Ugotowaliśmy razem 6 dań.
Roladki wieprzowe z serem feta i suszonymi pomidorami.
Kasza jaglana z dynią, mlekiem kokosowym i curry
Skrzydełka BBQ z ziemniakami i colesławem
Kurczak w musztardzie i miodzie pieczony na ziemniakach
Rigatoni z peperoni pomidorami z ricottą i girgonzolą
Pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem
Uczestnicy spisali się super potrawy wyszły smaczne. Polecamy taką formę integracji, gdzie mieszkańcy razem wspólnie spotykają się i przygotowują potrawy.Następne warsztaty przed nami.
Gmina Dobroń po raz kolejny zdecydowała się na wyodrębnienie z budżetu gminy funduszu sołeckiego, kierując środki finansowe bezpośrednio do dyspozycji sołectw gminnych. O przyznanie środków z Funduszu Sołeckiego ubiegają się Sołtysi wraz z Radą Sołecką.
Sołectwa mają do dyspozycji określony budżet, w ramach którego mogą działać, realizując inwestycje w obrębie swoich wsi.Nasz projekt to:Promocja Sołectwa Mogilno Małe i pobudzenie aktywności społecznej mieszkańców.
Celem projektu jest zwiększenie zaangażowania mieszkańców w proces rozwoju wsi poprzez wsparcie lokalnych organizacji oraz ich promocję.
Projekt skierowany jest do przedstawicielek Koła Gospodyń Wiejskich, które działają i chcą działać dla dobra społeczności.Zadanie jakie mamy do wykonania to:
Organizowanie warsztatów w celu zwiększenia zaangażowania mieszkańców w rozwój wsi, oraz pobudzenie aktywności społecznej naszych mieszkańców.Myślę że dobrze nasze Koło wywiązuję się z zadania ponieważ w warsztatach bierze udział coraz więcej uczestników.
Anna J. z Koło Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym